<strong> Stor tro:</strong>  Gudmund Kjærheim (t.v.) og Petter Muren har store planer for nano-dronen Black Hornet. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Stor tro: Gudmund Kjærheim (t.v.) og Petter Muren har store planer for nano-dronen Black Hornet. Foto: Iván Kverme/Finansavisen Vis mer

Frisk tro på norsk drone - ser milliardmarked

Prox Dynamics vil selge helikoptre for 1,2 milliarder kroner i 2019. — Vi vil nødig rote det til slik at vi ikke kan levere, sier Prox Dynamics-sjef Gudmund Kjærheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): - Vi kan fly bort til det gule huset her borte og ta et høyoppløselig bilde, sier Petter Muren, gründer og teknologidirektør i Prox Dynamics, til Finansavisen.

- Her kan vi zoome i bildet, drive bildebehandling og se på detaljer, og så kan vi glemme at vi har et helikopter i luften. Det står bare og flyr av seg selv, og fungerer som en fjernstyrt kikkert, utfyller adm. direktør Gudmund Kjærheim.

For en tilfeldig forbipasserende kan demonstrasjonen av nano-dronen Black Hornet på 13 cm og 16 gram se ut som to voksne gutter som leker seg med et fjernstyrt helikopter. Men prislappen som tilsvarer en ny bil av anstendig merke indikerer at helikopteret ikke er laget for å være leketøy, skriver Finansavisen.

Vanlig leketøy er da heller ikke underlagt Utenriksdepartementets regler for eksport av forsvarsmateriell. Helikopteret kan fly i omtrent 25 minutter, og har en rekkevidde på rundt én kilometer.

- Dette er et snilt forsvarsprodukt, kun bevæpnet med kamerar for informasjonsinnhentning, understreker Kjærheim.

Men britiske soldater som har brukt helikopteret i Afghanistan har skrytt utstyret opp i skyene. Prox Dynamics har også store ambisjoner for det lille helikopteret.

- Vi skal omsette for 1,2 milliarder kroner i 2019, og halvparten av det vil komme fra USA. Vi spår også en resultat før skatt-margin på rundt 20 prosent, sier Kjærheim til Finansavisen.

Før kontraktene med verdens største innkjøper av forsvarsmateriell er inngått, sikter selskapet på å ha penger til å betale husleie og lønninger.

- Vi er i ferd med å hente omtrent 60 millioner kroner for å sikre at vi kan holder på i et par år uten at de store kontraktene er i havn, sier Kjærheim.

Flere nyheter Denne kan lett påføre deg erstatningskrav i millionklassen Dronesalget til himmels
Ny drone bestemmer selv hvor den kan fly

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer