Friske barn presser ut syke

En barnehage med støyende, friske barn kloss inntil landets spesialavdeling for psykotiske barn og unge. Det er resultatet av rekordrask skrivebordsplanlegging ved det nye Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De tillitsvalgte ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo er opprørte. De frykter at tre avdelinger som ligger kloss opptil friområdet der barnehagen planlegges oppført i verste fall må stenges når anleggsarbeidene starter.

- Rammer mange

- Barn og unge med alvorlige psykoser, atferdsproblemer og sterk angst blir rammet. Også familieavdelingen der hele familien til den syke er innlagt, vil lide samme skjebne, sier tillitsvalgt Erling Mossige for overlegene.

- Dette er landets eneste spesialavdelinger for ungdom og barn med slike problemer. Vi vet heller ikke om avdelingene kan åpnes igjen når barnehagen står ferdig, sier tillitsvalgt Brita Østvold, som også representerer tillitsvalgtutvalget.

- Pasientene her har lidelser som gjør dem svært sårbare. Støy og uro stresser dem.

Barnehagen for 100 av de ansattes barn skal bygges på Senterets friområde. En vei inn til barnehagen og en parkeringsplass havner dermed få meter fra avdelingene der psykisk syke barn fra hele landet får unik behandling.

Det er også bestemt at Oslo kommune skal overta driften av Statens senter. Dette aleine fører til at unge med psykiatriske lidelser landet over mister mange behandlingsplasser.

Helsedepartementet har bedt overlegene ved Statens senter om lojalitet i saken, en oppfordring som oppfattes som munnkurv. Overlege Per Olav Næss ved psykoseavdelingen bekrefter likevel de tillitsvalgtes framstilling av saken.

Ingen i Helsedepartementet kunne i går kommentere saken overfor Dagbladet.

HER KOMMER VEIEN: - Dette er et skjermet friområde for våre pasienter, men også for nærmiljøets barn, slik at pasientene våre treffer alminnelige barn på en sunn måte, sier de tillitsvalgte Erling Mossige og Brita Østvold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer