Friske penger til fiskekriminalitet

Nordmenn involvert i handel med ulovlig fisk, hvitvasking og korrupsjon.

ULOVLIG FISKE: I 2006 tok KV "Svalbard" denne tråleren for å ha fisket i Smutthullet. En rapport avlevert til Helga Pedersen viser at nordmenn er med i internasjonale nettverk som omsetter ulovlig fisk. Nå kommer det penger til å etterforske dem. Foto: Kystvakten / SCANPIX 


HANDOUT
ULOVLIG FISKE: I 2006 tok KV "Svalbard" denne tråleren for å ha fisket i Smutthullet. En rapport avlevert til Helga Pedersen viser at nordmenn er med i internasjonale nettverk som omsetter ulovlig fisk. Nå kommer det penger til å etterforske dem. Foto: Kystvakten / SCANPIX HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Fiskeridepartementet setter av 2,15 millioner kroner på statsbudsjettet til å etablere et eget Fiskekripos.

«Fiskekripos» får navnet Fiskeriforvaltningas analysenettverk og vil ligge under Fiskeridepartementet.

Nordmenn i organisert fiskekrim
Fiskerinæringas egne kriminalenhet kommer som følge av rapporten «Survey of the trade flow of the fisheries sector in Asia» som Naturvernforbundet og WWF la fram for tidligere fiskeriminister Helga Pedersen i sommer.

Rapporten så på ulovlig fiske i Barentshavet og handelen med den ulovlige fisken. Tidligere har norske myndigheter gjerne anklaget russerne for å stjele fra den felles norsk-russiske bestanden. Rapporten avdekket at det i stor grad er vestlige interesser som bestiller og kjøper denne fisken og at nordmenn er involvert gjennom internasjonale nettverk.

- Det dreier seg om skatteparadiser, korrupsjon og hvitvasking av penger, som i annen internasjonal, organisert kriminalitet, forteller rapportforfatter Gunnar Album, fiskerådgiver i Naturvernforbundet.

Mistet to milliarer i året
Album avdekket blant annet at den samme fisken kan «landes» flere ganger i ulike europeiske land, og hvordan profesjonelle tradere kartlegger hvor fisken kan landes og hvordan den kan merkes for komme forbi kontrollmyndighetene.

- Fiskerne leverte de samme papirene hver gang i forskjellige land, som ikke visste hva som skjedde i nabolandet. Så kunne de dra ut og fiske kvota si igjen, forteller Album.

I de verste årene, 2003 - 2005, mistet Norge 150 000 tonn fisk og to milliarder kroner i året på denne måten. 

Som resultat av dette, bestemte Helga Pedersen i sommer at de fiskerikriminelle nettverkene skal kartlegges og etterforskes som internasjonal, organisert kriminalitet. Analysenettverket kan så gå videre til Økokrim med konkrete saker. Norske myndigheter skal også inn i et samarbeidsprosjekt med vestafrikanske land, og bistå disse med å få kontroll på sine fiskeressurser. «Fiskekripos» vil kunne trekke på ressurser fra etater som skatt, toll, kystvakt og utenriks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer