Friske penger til fiskekriminalitet

Nordmenn involvert i handel med ulovlig fisk, hvitvasking og korrupsjon.

ULOVLIG FISKE: I 2006 tok KV "Svalbard" denne tråleren for å ha fisket i Smutthullet. En rapport avlevert til Helga Pedersen viser at nordmenn er med i internasjonale nettverk som omsetter ulovlig fisk. Nå kommer det penger til å etterforske dem. Foto: Kystvakten / SCANPIX 


HANDOUT
ULOVLIG FISKE: I 2006 tok KV "Svalbard" denne tråleren for å ha fisket i Smutthullet. En rapport avlevert til Helga Pedersen viser at nordmenn er med i internasjonale nettverk som omsetter ulovlig fisk. Nå kommer det penger til å etterforske dem. Foto: Kystvakten / SCANPIX HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Fiskeridepartementet setter av 2,15 millioner kroner på statsbudsjettet til å etablere et eget Fiskekripos.

«Fiskekripos» får navnet Fiskeriforvaltningas analysenettverk og vil ligge under Fiskeridepartementet.

Nordmenn i organisert fiskekrimFiskerinæringas egne kriminalenhet kommer som følge av rapporten «Survey of the trade flow of the fisheries sector in Asia» som Naturvernforbundet og WWF la fram for tidligere fiskeriminister Helga Pedersen i sommer.

Rapporten så på ulovlig fiske i Barentshavet og handelen med den ulovlige fisken. Tidligere har norske myndigheter gjerne anklaget russerne for å stjele fra den felles norsk-russiske bestanden. Rapporten avdekket at det i stor grad er vestlige interesser som bestiller og kjøper denne fisken og at nordmenn er involvert gjennom internasjonale nettverk.

- Det dreier seg om skatteparadiser, korrupsjon og hvitvasking av penger, som i annen internasjonal, organisert kriminalitet, forteller rapportforfatter Gunnar Album, fiskerådgiver i Naturvernforbundet.

Mistet to milliarer i åretAlbum avdekket blant annet at den samme fisken kan «landes» flere ganger i ulike europeiske land, og hvordan profesjonelle tradere kartlegger hvor fisken kan landes og hvordan den kan merkes for komme forbi kontrollmyndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer