Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Friskere uten cellegift

HUMLEBÆK i Danmark (Dagbladet): Manfred Ohrt (58) har kreft. Cellegift virket ikke. Nå merker han forbløffende bedring med mildere og alternativ behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den danske alternative klinikken Humlegaarden i Humlebæk nord for København, tilbys kreftpasienter andre metoder enn skolemedisinens cellegift og strålebehandling. Her behandles hele mennesket, ikke bare det kreftutsatte organet. Ulike former for alternativ medisin, mistelteininjeksjoner, psykoterapi, vegetarmat, vitamin- og mineraltilskudd gjør at mange føler bedring.

Manfred Ohrt fra Bærum kom dit med en stor porsjon skepsis. Nå ser han alternativ behandling som et nyttig supplement til skolemedisin.

- Hver dag siden jeg fikk kreft, har jeg fulgt sykdommen ved å ta på tre kuler under høyre arm. Etter oppholdet her er de blitt borte. Hvordan og hvorfor aner jeg ikke, men føler meg stadig bedre, sier han.

Mange nordmenn

Manfred Ohrt er ikke aleine om å oppsøke alternative behandlingstilbud - tilbud som ikke er tilgjengelig i Norge og som møtes med stor skepsis av skolemedisinens disipler. Hvert år får omtrent 250 nordmenn behandling her. Betalingen må skje fra egen lommebok - Folketrygden dekker ikke en krone. Manfred kommer likevel til å søke Trygdekontoret om refusjon på lik linje som annen medisinsk behandling.

Holistisk behandling er nøkkelordet på Humlegaarden. Hele mennesket behandles samtidig, ikke bare det kreftsyke organet.

Ulike metoder

I et nakent rom sitter Manfred Ohrt på en enkel stol mens kortbølgebehandlingen pågår. Apparatet er festet til hodet hans, en svak during bryter stillheten. I tolv minutter sitter 58-åringen urørlig mens han kjenner varmen fra kortbølgene trenge inn i hodet og nakken.

Samme dag står behandling av healer, magnetterapi og oksygenbehandling på programmet. Neste dag er det klart for holistisk massasje og varmebehandling.

Uten cellegift

Manfred fikk diagnosen i 1985. Som ung elektriker jobbet han med asbest i 1958- 59. Det farlige stoffet dannet kreft i hans høyre lungehinne. Tobarnsfaren fikk 22 cellegiftkurer og 15 strålebehandlinger. Kreften trakk seg tilbake og gjorde at Manfred kunne leve omtrent som før. Men den tøffe behandlingen hindret ikke at sykdommen sneik seg tilbake ti år etterpå. Manfred ble uføretrygdet. Samtidig kom han til et veiskille. Han staret letingen etter alternative kreftvåpen. For vel en måned siden fikk han sin siste strålebehandling. Han opplevde at to typer cellegift ikke virket.

Ny energi

Humlegaardens healer Rickard Anderholm ber Manfred sette seg. Rommet er dekorert med fargerike tepper og steiner. Med rolig musikk i bakgrunnen og enkle, brennende lys som følge starter reisen inn i pasientens indre.

Healeren mener han fører tilbake energi til stedet der kreften har slått seg ned. Uavbrutte energibaner er nødvendig for å hindre at ny sykdom oppstår, mener han.
Manfred kjenner at kroppen blir varmet opp mens healingen pågår. Svetten bryter ut i pannen.

- Første gang følte jeg store smerter. Nå er jeg på en avslappende reise under behandlingen, sier Manfred.

- Inni meg har det skjedd en del opprydning av å være her. Nå vet jeg at jeg ikke skal gi meg. Jeg skal ikke dø av denne sykdommen, sier Manfred Ohrt.

Søndag gir Manfred sitt bidrag til kreftaksjonen. Men sammen med pengene vedlegger han et brev der han krever at hele gaven må øremerkes alternativ medisin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!