Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Friskest og sykest i Norge

Folk er friskest i Tolga kommune. Og ordfører Marit Gilleberg tror det er fordi de ansatte er flinke til å ta vare på hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk tallene for din kommune- Vi er en liten kommune med et veldig oversiktlig miljø. Folk her er mer oppmerksomme mot hverandre enn i bedrifter hvor jeg har jobbet tidligere, og jeg tror det har mye å si, sier Gilleberg.

Ordføreren mener også at kommunens likestillingsplan og seniorplan er med på å holde sykefraværet på tett over tre prosent.

- Vi tenker på hvilke livsfaser de ulike ansatte er i, og prøver å være fleksible i forhold til deres behov. En alenemor vil kanskje ha behov for å starte dagen på litt ulike tidspunkter, mens en eldre arbeidstaker kanskje ønsker etterutdanning, sier hun.

Gilleberg mener at det er lettere å holde sykefraværet lavt i en liten oversiktlig kommune.

Oversiktlig

- Det er kort avstand mellom beslutningstakerne og de det gjelder. I mindre miljøer blir de ansatte mer ansvarliggjort, og det er verre å være borte fra jobben, sier Gilleberg.

Mens Tolga troner gladtoppen av statistikken, er det en rekke kommuner i nord som havner på bunn med høyere sykefravær.

- Slik har det vært i de tre nordligste fylkene i tre år, men sykefraværet er ikke i særklasse høyt. Det er ikke stort sprang ned til de andre, sier prosjektleder Kristoffer Vetvik i Statistisk sentralbyrå.

Tappede krefter

Det er Ballangen kommune i Nordland som havner aller nederst på statistikken. Ordfører Einar Gabrielsen har ingen umiddelbar forklaring på problemet.

- Vi har ikke hatt noen spesielle problemer som skulle tilsi at sykefraværet skal være spesielt høyt. Ved nyttår flyttet vi inn i nytt sykehjem, etter et år med restaurering. Da kom det en bølge med sykemeldinger innen helsesektoren. Mye tydet på at de hadde tappet kreftene på å jobbe i de midlertidige lokalene, samt på flyttingen, sier han.

Kommuneadministrasjonen har sett nærmere på hva som skal til for å få ned sykefraværet.

Harde utslag

- Vi har fundert på hva som kan være årsakene, og prøver nå å tilrettelegge forholdene for de ansatte slik at fraværet går ned, sier han.

Gabrielsen legger til at det i en liten kommune på drøyt 2600 innbyggere gir harde utslag i statistikken når relativt få mennesker er langtidssykemeldte.

I Oslo falt sykefraværet fra 6,7 prosent i 1. kvartal 2002 til 6,5 prosent i 1. kvartal 2003, mens det i Sør-Trøndelag falt fra 7,3 prosent til 7,1 prosent i samme periode. Østfold, Vestfold, Telemark og Vest-Agder hadde en økning i legemeldt sykefravær på 0,2 prosentpoeng. For andre fylker var det liten eller ingen vekst.

LITE MILJØ: Ordfører Marit Gilleberg i Tolga kommune tror mye av grunnen til det lave sjukefraværet er at de ansatte blir mer ansvarliggjort i mindre miljøer, og at det derfor er verre å være borte fra jobben.
INGEN FORKLARING: Ordfører Einar Gabrielsen med på dugnadsarbeid i Lysavannet, ei populær badestrand i Kjeldebotn i Ballangen. Han har vanskelig for å forklare hvorfor sykefraværet er så stort i hans kommune.