Friskest: Utsira Sykest: Lavangen

I nord er de slitne, syke og mye borte fra jobb. På Utsira i Rogaland kommer arbeidstakerne nesten alltid på jobb. Hvorfor er det sånn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavangen kommune i Nord-Troms topper statistikken med 11 prosent sykefravær. Kontrasten er stor til Utsira kommune i Rogaland, der bare to prosent av arbeidsstaben ikke møter opp på jobb, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

-  Vi er et hardbarka folk her ute, ler administrasjonssjef i Utsira kommune, Arna Leidland.Utsira er landets minste kommune med 250 innbyggere.

-  Vi er opptatt av å tilrettelegge best mulig for hver og en. Det er lettere når vi ikke er så mange, sier hun.

Leidland understreker at arbeidsmoralen er høy på Utsira.

-  Alle gjør en viktig jobb, og alle føler seg viktige. Det tror jeg er en viktig grunn til at folk kommer seg på jobb, sier Arna Leidland.

Under fem

-  Sykefravær på 11 prosent er for høyt. Vi skal ned under fem prosent, sier Erling Hanssen, rådmann i Lavangen.

Han forklarer det høye sykefraværet med at jobbmulighetene i utkantkommunene er små.

NORGES MINSTE KOMMUNE: Utsira er Norges minste kommune, med 10 ungdommer på ungdomsskolen og et par ungkarer i 20-åra. Ungdomsskoleelevene på vei til skolen i hard vind. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
NORGES MINSTE KOMMUNE: Utsira er Norges minste kommune, med 10 ungdommer på ungdomsskolen og et par ungkarer i 20-åra. Ungdomsskoleelevene på vei til skolen i hard vind. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet Vis mer

-  Er du sliten og lei jobben din når du bor i Oslo, kan du bare bytte jobb. Det er ikke like enkelt her oppe i nord. Det er begrensa med jobber. Ønsker du ny jobb, må du kanskje flytte, og det er det ikke alle som vil, sier han.

-  Vi jobber hele tida bevisst med å følge opp de syke. Vi jobber også med forebyggende prosjekter. I deler av 2002 var sykefraværet helt oppe i 16,5 prosent. Vi har fått det ned noe, så vi er på rett vei, sier rådmannen.

-  Alder, kjønn og arbeidsledighet spiller inn på sykefraværet. Vi vet at kvinner er mer borte fra arbeid enn menn. Er det en kommune med mange kvinner og arbeidstakere litt opp i åra, kommer de lett dårlig ut på statistikken. Og kommuner med lav arbeidsledighet får høyere sykefravær, sier Arne Grønningsæter, forskningsleder ved forskningsstiftelsen FAFO.

Flere syke i nord

Han syns ikke det er rart at kommunene i nord har høyere sykefravær.

-  Det er hardere klima og sikkert lettere å bli syk der oppe, sier han.

-  Det er ulikt fra sted til sted hvor mye de satser på et bra arbeidsmiljø, sier Asbjørn Grimsmo, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

-  Det er en positiv utvikling i sykefraværet hele landet sett under ett. Vi ser en nedgang, og i bedrifter som er tilknyttet inkluderende arbeidsliv-avtalen (IA), er nedgangen størst.

Sykefraværet i gjennomsnitt på landsbasis var 7,3 prosent i første kvartal i fjor. På samme tid i år er tallet nede i 5,5 prosent.

-  Det er gledelig at utviklingen går i riktig retning, avslutter Grimsmo.

IDYLL: Utsira kommune gjør det skarpt både i innsamlingsaksjoner og i levekårsundersøkelser. Den lille kommunen har også det laveste sykefraværet i landet.