ÅPNER IGJEN: I dag kan det se slik ut igjen på Sørenga i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅPNER IGJEN: I dag kan det se slik ut igjen på Sørenga i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Oljesølet i Alnaelva

Friskmelder Sørenga: Åpnet igjen klokken 13

Bymiljøetaten i Oslo kommune med gladnyhet til badeglade Oslo-borgere.

Gjennom natten har det blitt vasket, renset og spylt på Sørenga i Oslo. Både Brann- og redningsetaten, Sporveien og Bymiljøetaten har jobbet iherdig for å få åpnet sjøbadet for badeglade Oslo-borgere.

Det var torsdag at Oslo kommune stengte det populære badestedet etter at det ble kjent at rundt 50.000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva og griset til vannet på badeplassen.

Oljesølet kom fra Oslo sporveiers tanker med fyringsolje.

Lagt på vent

RENSET: Bymiljøetaten, Sporveien og Brann- og redningsetaten har jobbet iherdig for å få åpnet badestedet. Foto: Bymiljøetaten.
RENSET: Bymiljøetaten, Sporveien og Brann- og redningsetaten har jobbet iherdig for å få åpnet badestedet. Foto: Bymiljøetaten. Vis mer

Hovedplanen var å åpne sjøbadet klokken 11 lørdag morgen, men da det ble oppdaget et oljelag uti fjorden ble åpningen lagt på vent.

Nå kommer imidlertid Bymiljøetaten med en gladmelding: Fra klokken 13 vil Sørenga være tilgjengelig for alle igjen.

– Vi har renset oljelaget, og det er nå i ferd med å løse seg opp. Så nå ser det ganske bra ut, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien til Dagbladet.

Syn og lukt

Men kommunikasjonsdirektøren tar noe forbehold:

– Oppfordringen om å bruke syn og lukt gjelder fortsatt. Ser du oljefilm på vannet eller om kjenner lukta av diesel bør du ikke bade. Men anlegget vil være åpent.

Det er ikke farlig å få olje på huden, men huden kan bli irrtert og det kan være lurt å vaske godt med såpe og vann om uhellet først er ute. Om du svelger olje, kan stoffet gi brekninger, skriver Bymiljøetaten på sin hjemmeside. Melkeprodukter kan redusere plagene.

Nå er alle badestedene i Oslo friskmeldt etter oljesølet, opplyser Richard Kongsteien.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer