Friskmelding

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Denne uka har også Norges Bank friskmeldt norsk økonomi. Den vanligvis så forsiktige og pessimistiske sentralbanken slår nå fast at det ikke blir noe alvorlig tilbakeslag, slik mange trodde for bare et halvt år siden. Vi får en myk landing etter overopphetingen av økonomien. Det dramatiske fallet i oljeprisene, valutauroen og rentestigningen får ikke de langsiktige og negative virkningene slik vi opplevde i tilsvarende situasjon etter 1986.
  • Årsakene til at det har gått bedre enn fryktet, er først og fremst et fornuftig lønnsoppgjør i vår og en kraftig innstramming på statsbudsjettet for i år. Nå ser vi resultatene i form av lav prisstigning, lav arbeidsledighet og rentenedgang. Veksten i Fastlands-Norge tar seg en pause i år og inn i neste år, men denne avkjølingen gir bedre balanse i økonomien. Selv om det er en vanskelig situasjon for oljeindustrien, er det mangel på arbeidskraft i mange andre bransjer, særlig i offentlig tjenestesektor.
  • Selvsagt er det grunn til å glede seg over denne utviklingen. Nå gjelder det å ta vare på de gode resultatene og ikke sette alt over styr igjen, slik vi har gjort før. Den første prøven på om edrueligheten skal vare, kommer i statsbudsjettet om tre uker. Like viktig blir behandlingen i Stortinget utover høsten. Hvis alle partiene skal innfri alle sine løfter fra valgkampen, vil det bære galt av sted igjen. Selvsagt skal Stortinget ha innflytelse over budsjettet. Det skulle bare mangle i den nåværende parlamentariske situasjonen. Vi får bare håpe at politikerne holder seg innenfor de rammene som økonomien kan tåle.
  • I går sa LOs nestleder Jan Balstad at det blir nødvendig med moderate lønnsoppgjør også i framtida. Det gjelder ikke minst innenfor konkurranseutsatte næringer. Det lyder som en gavepakke til regjeringen. Men dette er også ren egeninteresse. Uten en slik linje Balstad skisserer, vil arbeidsplassene forsvinne.