Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Friskmeldt: - Kan fortsatt smitte

Trude Ravndal (56) var blant de første som fikk påvist covid-19 i Norge. Slik opplevde hun sykdommen, og slik forholder hun seg til smitte.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes var blant de første i Norge som fikk bekreftet at hun var smittet av coronaviruset. Nå er hun friskmeldt. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Trude Ravndal (56) fikk påvist covid-19 for to og en halv uke siden, den 5. mars, og fortalte da om det i et intervju med Dagbladet.

56-åringen fra Sandnes hadde vært i Nord-Italia på skiferie, og antar at hun ble smittet i løpet av oppholdet.

Trude er nå friskmeldt, men forteller at sykdommen satt i mye lengre enn hun hadde forventet.

- Det tok tid å bli frisk. For meg tok det neste tre uker, sier hun til Dagbladet i dag.

Trude beskriver seg som en person som sjeldent er syk. Hun er aktiv og trener jevnlig. Derfor var det uvant for henne å kjenne seg så redusert over så lang tid.

- Dette satt seg i brystet og hodet. Jeg hadde vondt i hodet hele tiden. I tillegg hadde jeg totalt fravær av smak- og luktesans i ti dager, sier hun.

SISTE NYTT: Storbritannia stenges ned. Video: Dagbladet TV / Bilder: Scanpix Vis mer

- La kroppen jobbe

Hun hadde ambisjoner om å jobbe fullt hjemmefra, men forteller at det ikke lot seg gjøre.

- Når man får feber er det et tegn på at kroppen jobber mot sykdommen. Jeg hadde ikke så mye feber, så derfor måtte jeg la kroppen jobbe ved at jeg lot den hvile. Det ble lite hensiktsmessig å sitte foran en skjerm og forsøke å arbeide hele dagen. Mitt råd til andre som blir smittet er å ta pauser mellom øktene. I tillegg avsto jeg totalt fra alkohol, ettersom det er en gift, og jeg tenkte at kroppen ikke trengte noen tilleggsgift.

- Opplevde du at dette viruset kan være farlig?

- Ja, jeg mener det. Jeg kjente godt at det satt i brystet.

BLE SMITTET: Trude Lorentzen er journalist i Dagbladet og fikk påvist coronaviruset. Video: Trude Lorentzen. Vis mer

- Kan smitte

Trude er nå frisk og friskmeldt av legen. Hun har fått tilbake lukt- og smakssans, og er ute av isolasjon. Hun er trolig immun mot å få sykdommen igjen - men påpeker at hun likevel kan smitte andre.

- Jeg må ta de samme forholdsreglene som alle andre når jeg er ute i samfunnet. Dersom det er smitte på et dørhåndtak som jeg berører, kan jeg videreføre denne smitten om jeg f.eks går i butikken og tar på ting der. Det er viktig, og det tenker jeg mye på.

- Jeg følger derfor de samme retningslinjene som alle andre, sier hun.

Hun fortsetter:

- I prinsippet kunne jeg gått nær folk på tur, men siden ikke andre vet at jeg har hatt sykdommen, velger jeg på lik linje med andre å holde en meters avstand.

Totalt 2619 personer er bekreftet smittet med coronavirus i Norge mandag klokka 16.

Respons

Trude var en av de aller første i Norge som fikk påvist viruset, og hun fortalte Dagbladet om det allerede dagen etter at hun hadde fått beskjed om at testen var positiv. Responsen i ettertid har vært enorm, forteller hun.

- Jeg hadde aldri trodd det skulle ta så av. Etter intervjuet i Dagbladet ble jeg kontaktet av flere andre aviser, og jeg fryktet at noen kanskje ville komme med kritikk i sosiale medier. Men jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, sier hun.

Hun opplever at mange lurer på hvordan det er å ha covid-19, hvilke symptomer man bør følge med på, og når man bør kontakte lege.

- Mange engstelige har henvendt seg til meg, og jeg har ofte henvist dem videre til Folkehelseinstituttets nettsider. I starten var det jo ingen som hadde blitt friskmeldt. Det føles bra å nå kunne komme med en sånn god melding, om at jeg er frisk igjen.

Under hele sykdomsforløpet har Trude følt seg godt fulgt opp av helsevesenet.

- Smittevernlegen ringte meg hver dag, helt til jeg sa at det ikke var nødvendig. Han ringte meg likevel seinest i går, sier hun.

Hele Norges coronakart