Friskmeldt av politiets psykiater

Nå vil han få kjæresten til Norge på familiegjenforening.

OMSTRIDT: Viacheslav Datsik (29) må få bli i Norge, mener advokaten hans og støttespillere i Russland. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
OMSTRIDT: Viacheslav Datsik (29) må få bli i Norge, mener advokaten hans og støttespillere i Russland. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Viacheslav Datsik (29), også kjent som «Røde Tarzan», tror det kun var politiske spill i regi av det russiske sikkerhetspolitiet FSB som gjorde at han ble sendt til det psykiatriske sykehuset der han satt før han rømte til Norge.

Nå mener Datsiks advokater at det er dokumentert at russiske myndigheter diktet opp diagnosen, og at Norge ikke har annet valg enn å la nynazisten bli værende her i landet.

- Ikke behov for behandling Politilegen i Oslo ble denne uka ferdig med sin vurdering av Datsik etter samtaler med fangen og gjennomgang av dokumenter, og slår fast at russeren ikke har noen alvorlig sinnslidelse.

- Konklusjonen er helt klar. Det foreligger ikke noe spesielt behov for psykiatrisk behandling eller ytterligere undersøkelser. Det eneste politilegen stiller seg skeptisk til, er hvorvidt min klient har så stor kompetanse på kampsport som han selv hevder, sier Datsiks forsvarer, advokat Fridthof Feydt, til Dagbladet.

Den straffedømte «mixed martial arts»-kjempen rømte fra sykehuset i St. Petersburg ved å bryte opp et gjerde med bare nevene. Seinere skaffet han to skytevåpen før han tok seg til Oslo på spektakulært vis for å møte nynazistvenner 19. september.

- Rodde til Norge I vakta på Politiets utlendingsenhet ble han pågrepet med en ladd pistol og hakekors-t-skjorte.

- Det er synd at han måtte sette seg i en båt og ro over hele Østersjøen til Norge før han ble friskmeldt. Men nå er han her, og kan etter vår mening ikke bli utlevert til Russland, sier Feydt, som mener politilegens rapport styrker muligheten for at Datsik får bli i landet.

- Han satt i lukket psykiatrisk sykehus fordi de fant en alvorlig sinnslidelse. Det er samme type begrunnelse som Sovjetsamveldet brukte mot dissidenter som var sterkt uenig med regjerende myndigheter, for å ufarliggjøre dem. Norsk politi ønsket en prejudisiell observasjon nettopp fordi russerne sa at han ikke var tilregnelig, og nå er han altså friskmeldt, sier Feydt.

- Penistortur gir Krekar-sak Advokaten innhenter nå også dokumentasjon fra ulike kilder, blant dem Amnesty, for å dokumentere Datsiks forklaring om omfattende tortur.

Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Blant annet dreier dette seg om bruk av elektroder mot kjønnsorgan, at han satt naken og påført håndjern i et jernbur i åtte måneder, og episoder som at han ble heist opp etter håndjern med vinsj fra taket. Om dette er riktig, er det i strid med menneskerettighetsbestemmelser og utlendingsloven å utlevere ham, sier Feydt.

Datsik har også hatt problemer i fengselet i Norge. Plaget av isolasjon prøvde han å begå selvmord to ganger, men ble igjen isolert fra medfanger da han nylig kom med klart rasistiske utrop fra cellevinduet.

Feydt sammenligner de spesielle omstendighetene rundt Datsik med Mulla Krekar-saken, og tror norske myndigheter må leve med å ta seg av «Røde Tarzan» i mange år framover.

Etter det Dagbladet forstår har russeren fortalt politiet at han ønsker å få kjæresten sin til Norge på familiegjenforening, for så å leve et normalt liv her.

Varslet drapsplaner Dagbladet avslørte for tre uker siden at en dramatisk melding fra russisk sikkerhetspoliti gjorde at norske myndigheter visste at Datsik var på vei til landet.

14. september, rundt tre uker etter Datsiks rømning i Russland, slo sikkerhetssjefen ved den russiske ambassaden i Oslo alarm overfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST): Den psykisk ustabile kampsportkjempen og høyreekstremisten er på vei til Norge. Han planlegger å drepe russiske ambassadeansatte i Oslo, kanskje også norske muslimer eller andre nordmenn, var beskjeden.

PST og Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt har etter arrestasjonen gjort det klart at de vil ha Datsik ut av landet så raskt som mulig. Nynazisten fikk haste-avslag på asylsøknaden fra UDI, men det er uklart når et utvisningsvedtak eventuelt kan bli iverksatt.

- Opplysningene om at han er blitt torturert i Russland er ubekreftet. Vi har ingen holdepunkter for det, og kan hverken bekrefte eller avkrefte hans historie, sa politiadvokat Peter Andre Johansen til VG Nett i forrige uke.

FORSVARER: Advokat Fridjof Feydt håndterer Datsiks asylsak i tillegg til straffesaken.
FORSVARER: Advokat Fridjof Feydt håndterer Datsiks asylsak i tillegg til straffesaken. Vis mer