Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Friskmeldte gir håp

Stadig flere coronasmittede i Kina blir friskmeldt. Dødsraten blant dem som blir kritisk syke er imidlertid høy, og helsepersonell jobber på spreng med å finne en løsning.

KREVENDE: Helsepersonell tar en pause utenfor et sykehus i Daegu i Sør-Korea, der svært mange har fått påvist smitte. Foto: Yonhap via REUTERS / NTB scanpix
KREVENDE: Helsepersonell tar en pause utenfor et sykehus i Daegu i Sør-Korea, der svært mange har fått påvist smitte. Foto: Yonhap via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Totalt har 2 943 personer dødd av coronaviruset i Kina, og antallet smittede er nærmere 90 000.

At stadig flere blir friskmeldt gir imidlertid håp. Ifølge Al Jazeera har mer enn halvparten av personene med påvist smitte blitt friske, noe som reduserer antallet smittetilfeller i landet til under 35 000.

Friskmeldingene gir håp, og Kinas utenriksminister Wang Yi strakk i helga ut ei hånd til andre hardt rammede land, som Italia og Iran, med tilbud om medisinsk hjelp.

Høy dødsrate blant kritisk syke

De fleste personene som har blitt friskmeldt har bare hatt milde symptomer på virussykdommen. Blant eldre, og hos personer der sykdommen utvikler seg til det kritiske stadiet, er imidlertid dødsraten forholdsvis høy.

BER OM HJELP: Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog ber befolkning om hjelp til å løse dette. Video: NTB Scanpix Vis mer

Totalt er dødsraten i Kina på 2,3 prosent, ifølge Al Jazeera.

Det britiske tidsskriftet The Lancet, som har foretatt en studie av tidlige prøver av viruset, viser at dødsraten blant dem som blir kritisk syke er langt høyere, og estimerer den til 61,5 prosent.

Så langt finnes det ingen kur for viruset, som hovedsakelig rammer luftveiene og kan gi feber, tørrhoste og lungebetennelse.

En lege i Wuhan, som ønsker å forbli anonym på grunn av sykehusets munnkurv for ansatte, forteller til Al Jazeera at det fortsatt er store utfordringer for helsepersonell i behandlingen av coronasyke.

– Den normale prosedyren for å behandle lungebetennelse, slik som ventilatorer eller å sette pasientene på antivirus og antibakterielle behandlinger, har vist seg å være ineffektive når det kommer til behandling av pasienter som har nådd det kritiske stadiet av denne sykdommen, sier legen.

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Tester ulike medikamenter

Han forteller at dårlig tilgang på EMCO-behandling, en teknikk for å tilføre oksygen til pasienter med alvorlig nedsatt lunge- eller hjertefunksjon, samt mangler på effektive medisiner, har bidratt til den høye dødsraten.

– Noe av hovedfokuset for oss nå er å forsøke å redusere antallet pasienter hvor virussykdommen utvikler seg til det kritiske stadiet, og å forbedre overlevelsesraten for dem som allerede har nådd dette stadiet. For å gjøre det må vi forstå hvilke medikamenter som fungerer, sier legen.

En annen lege Al Jazeera har snakket med, som er ansatt ved et ledende forskningsinstitutt i Beijing, retter kritikk mot de kliniske testene det, og mener mange medikamenter som blir testet ikke har grunnlag for å kunne være en effektiv behandling av sykdommen.

ISOLAT: Slik vil isolatavdelinga på Ullevål sykehus ta imot eventuelle pasienter med coronasmitte. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Av de 293 medikamentene, eller kombinasjonene av medikamenter, som pågår, er det bare ett som har utmerket seg: Medikamentet Remdesivir, utvikler i USA for Ebola-virus.

– Det er bare ett medikament akkurat nå som vi tror har reell effekt, og det er Remdesivir, sier assisterende direktør Bruce Aylward i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Vaksine skal testes på friske frivillige

I slutten av februar ble det også klart at det amerikanske bioteknologifirmaet Moderna nå har sendt første dose med en eksperimentell vaksine mot coronaviruset til amerikanske forskere. Og det bare seks uker etter at de startet arbeidet.

Ifølge CNN vil de innledende studiene av den potensielle vaksinen kunne begynne allerede i april, men prosessen med testing og godkjenning vil likevel ta minst et år.

Planen er at den nyutviklede vaksinen skal testes på 45 friske mennesker for å undersøke om den gir immunrespons som beskytter mot viruset.

CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, som har hovedsete i Oslo, samarbeider om vaksineutviklingen. Norge er største investor og har bidratt med 178 millioner dollar til forskningsprosjektet.

Hele Norges coronakart