Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Friskt blod til Taliban

PESHAWAR (Dagbladet): Muhammed Mujahed (22) gir sitt blod for Taliban-regimet i Afghanistan. Køen bak ham er lang. Pengegaver til Taliban strømmer på, og frivillige fører navnet på ei liste og verver seg som «hellige krigere» til krigen mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det pakistanske ytterliggående religiøse partiet Jamiat Ulema-e-Islam (JUI), Partiet for islamske geistlige, som på denne måten vil gi alle former for friskt blod til sine forbundsfeller i Afghanistan. Å verve folk til jihad - hellig krig - er forbudt i Pakistan, men dette er øyensynlig ikke mulig å stanse.

Muhammed, som oppgir det blomstrende etternavnet Mujahed - «frihetskjemper» - og dessuten er taliban - «student» - ved en av de religiøse skolene, vil både ofre sitt blod og sitt liv for Taliban-regimets krig mot USA.

Gratis mat og hus

- Jeg er fra Afghanistan, fra Laghman. Her i Pakistan er jeg taliban ved Mardan madrasa , forklarer han, og sikter til en av de religiøse skolene hvor fattige får lære å lese Koranen med gratis mat og husly.

- Er du rede til å dra i krigen?

- Ja, jeg gleder meg til krigen mot USA.

- Hva sier familien din til det?

- Vi er sju brødre. Fire av oss skal dra i krigen, tre blir igjen hjemme for å ta seg av familien, svarer Muhammed.

- Er du ikke redd?

- Nei, jeg er ikke redd. Nei. Jeg skal dra i hellig krig, sier Muhammed, som nettopp har gitt bort en halv liter blod fra den magre kroppen.

Han likner avgjort ikke på en fjellkriger, kanskje en skrivebordskriger. Men det finnes ingen nøling i hans ord, ingen forbehold i hans svar.

På den ene senga ligger en hel haug med penger, som folk har gitt bort til det edle formål. De meste er sedler på 10 og 15 rupier, men det finnes da en del sedler på 500 og 1000 rupier også. 1000 rupier er rundt 140 kroner.

- Vi gir pengene til Taliban, så kan de kjøpe våpen eller medisiner etter som de trenger, sier den unge gutten som vokter pengehaugen.

Bare nok til kuler

Foreløpig har de bare nok til noen kuler til et Kalasjnikov-gevær. Men innsamling foregår nå på en masse steder, så vel i Peshawar som i resten av Pakistan. I landsbyene i stammeområdene langs grensa til Afghanistan, som ligger utenfor pakistansk lov, foregår det en masse små folkemøter hvor folk verver seg, gir blod og gir penger eller smykker til «den hellige krigen».

- Vi har fått 300 poser med 500 milliliter blod i hver pose i dag. Jeg tror vi skal nå 500 poser innen dagen er omme, sier Muhammed Sarwar.

Han er en lokal leder i partiet JUI i området Nasir Bagh.

- Hvor sender dere blodet?

- Det går til Jalalabad. Vi leverer det til Afghanistans konsulat her. Det skal gå til alle pasienter, sivile eller Taliban-krigere, sier han.

Han nøler når vi spør om de verver krigere, men så tar lysten til å fortelle om det overhånd, og han smiler.

Islamsk plikt

- Ja, naturligvis. Det er min islamske plikt. Plikten kaller meg! Amerikanerne er de store terroristene.

Om de dreper en soldat, er det så. Men se, de dreper barn, små barn, og kvinner! Hvorfor? Da må vi forsvare islam, sier Muhammed Sarwar.

«Knus Amerika!» står det på en plakat som sammenkaller til et nytt folkemøte, på veggen bak Muhammed.

I en liten landsby like i utkanten av Peshawar, i et veikryss ved en maisåker, foregår et lite, men støyende folkemøte med samme formål, bortsett fra det feilskrevne slagordet: «Amrika knus!». Osama bin Laden hylles som en helt, og de par- tre hundre tilhørerne som sitter på huk i veien, roper samstemt: «Jihad! Jihad!»

Vi får ikke vite hvor mange som har vervet seg her. Etter et par stein i ryggen er det best å gå.

Hele Norges coronakart