Frislipp har gitt dyrere strøm hevder professor

En husholdning som bruker 25.000 kilowatt-timer strøm per år har tapt 5.400 kroner hvert år på at kraftmarkedet har blitt liberalisert, mener professor Lars Thue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Thue, som har sitt virke ved Handelshøyskolen BI har gjort beregningene ved å koble statistikk på kraftprisen fra Statistisk sentralbyrå og indeksen for levekostnader, melder kraftnytt.no.

Ifølge professoren har gjennomsnittsprisen per kilowatt-time i de tolv årene med fritt kraftmarked vært 49,2 øre inklusive avgifter og betaling for nett. I de tolv årene før frislippet lå gjennomsnittet på 47,5 øre omregnet i 2000-kroner.

- Grunnen til at strømmen er blitt dyrere er at før var det et selvkost-regime, sier Thue til Dagens Næringsliv.

Han mener beregninger som viser at folk har tjent på liberaliseringen, er feilaktige. Prisene er der blant annet blitt sammenlignet med bare de fem siste årene før liberaliseringen, som ifølge Thue var unntak med høyere pris enn ellers.

Han sier seg også uenig i en beregning Aftenposten presenterte fra Markedskraft, som hadde regnet ut at en familie med enebolig har spart 44.000 kroner. Ifølge Thue har de forutsatt at Stortinget ville sette opp kraftprisen fra Statkraft i takt med konsumprisindeksen hvis staten hadde fortsatt med å ha kontrollen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer