Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frisører risikerer misdannede barn

Ifølge svenske forskere har frisører vanskeligere enn andre kvinner for å få barn, og er mer utsatt for å føde veksthemmede eller misdannede barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den seinere tida har flere svenske forskere interessert seg for frisørers arbeidsmiljø. Ifølge nye undersøkelser har kvinnelige frisører både vanskeligere for å i det hele tatt bli gravide, samt større risiko for å få misdannede barn.

Færre barn

I en undersøkelse av forskeren Anna Axmon ved universitetssykehuset i Lund ble 1 682 kvinnelige frisører sammenlignet med 1580 tilfeldig utvalgte kvinner fra den øvrige befolkningen. Alle kvinnene i undersøkelsen var født etter 1960, og hadde forsøkt eller forsøkte å bli gravide.

Undersøkelsen viser at det i perioden var ti prosent færre frisører som ble gravide.

Overlege Maria Albin ved det samme sykehuset har tidligere påvist at frisører også har større risiko for å utvikle astma, og at mange har håndeksem.

Misdannelser

Dosent Lars Rylander har ifølge Aftonbladet studert 6960 barn født av frisører, og sammenlignet disse med 6629 barn født av andre kvinner i samme periode.

Rylander fant at andelen veksthemmede barn var 40 prosent høyere hos frisører enn hos andre kvinner. Andelen misdannede barn var 30 prosent høyere.

Ingen tiltak

Hos Nikita-kjeden, som er Norges største frisørkjede, har man lest deler av den svenske rapporten.

- Vi er kjent med rapporten, og vi er kjent med diskusjonen i bransjen. Vi har alltid visst at det var kjemikalier, men dette var nytt for oss, sier kjedens interne markedssjef, Karl Arne Jespersen, til Dagbladet.no.

Jespersen mener kjeden ikke er godt nok kjent med rapporten til å kunne kommentere eventuelle tiltak overfor sine frisører, og henviser derfor til bransjeforbundet Norges Frisørmesterforbund (NFF) for ytterligere kommentarer.

Direktør Olav Eikemo i NFF kjenner også til den svenske undersøkelsen, men ikke godt nok til å kommentere den spesielt.

- På et generelt grunnlag kan jeg si at vi tar dette i aller høyeste grad alvorlig, men at mye av dette er fortidens synder, sier Eikemo til Dagbladet.no.

Ifølge direktøren har ulike undersøkelser ennå ikke fanget opp resultatene av positive endringer som er gjort i bransjen de siste 6-8 åra. Forbundet har ingen planer om å iverksette noen tiltak overfor den norske frisørstanden, ettersom de mener eventuelle pålegg er at ansvar som ligger hos Arbeidstilsynet og andre myndigheter. NFF mener forøvrig at norske frisører er noe bedre opplært i bruk av kjemiske stoffer enn sine svenske kolleger.

Hele Norges coronakart