Frist for overgivelse utløpt på Fiji

Fristen som Fijis militære hadde gitt opprørerne til å legge ned våpnene og løslate gislene, utløp i dag uten tegn til å bli innfridd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerheten ble trappet opp i hovedstaden Suva da fristen utløp klokka 12.00 lokal tid, 02.00 norsk tid.

De militære har gjort det klart at unntakstilstanden vil fortsette i to år om ikke opprørerne setter statsminister Mahendra Chaudhry og 26 andre politikere fri og går med på en midlertidig sivil regjering.

De advarte også om at opprørerne som ledes av den fallerte forretningsmannen George Speight, ikke vil få spille noen rolle i en framtidig regjering om fristen blir ignorert.

Talsmannen Filipo Tarakinikini sa på en pressekonferanse i dag at det blir innført militærstyre og at regjeringen vil forberede valg etter 24 måneder. De militære er forberedt på å ta med indisk-ættede i regjeringen, sa han.

Speight, som ønsker å frata den indiske minoriteten på 44 prosent av befolkningen all politisk makt, tok den indisk-ættede Chaudhry, hele hans kabinett og en rekke parlamentsmedlemmer som gisler 19. mai. De militære innførte unntakstilstand 29. mai for å kvele voldelige episoder som Speight-tilhengere sto bak.

(NTB)