Drapene på Kongsberg

Frist til 1. februar

Politiet håper rettssaken mot Espen Andersen Bråthen (38) kan gjennomføres før sommeren.

MASSEDRAPSSIKTET: Espen Andersen Bråthen (38) har forklart at han sto bak drapene, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet. Foto: Shutterstock/NTB
MASSEDRAPSSIKTET: Espen Andersen Bråthen (38) har forklart at han sto bak drapene, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

De rettsoppnevnte sakkyndige i etterforskningen av massedrapssiktede Espen Andersen Bråthen (38) har fått frist til 1. februar med å levere sin rapport etter den såkalt fulle judisielle observasjonen. Det opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

- Vårt mål er å ferdigstille etterforskningen samme dato, for så å sende saken over til statsadvokaten og Riksadvokaten. Vi har som utgangspunkt at hovedforhandlingen gjennomføres før sommeren, sier politiadvokaten.

Vrangforestillinger

Bråthen, som er siktet for å ha tatt livet av fem personer på Kongsberg 13. oktober, har erkjent de faktiske forhold, men ikke uttalt seg om skyldspørsmålet.

34 MINUTTER: Her jaktet politiet drapssiktede Espen Andersen Bråthen i 34 minutter. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter at den såkalte prejudisielle undersøkelsen - en foreløpig rapport om den siktedes psyke - fant tegn til at Bråthen hadde vrangforestillinger, har det vært et svært aktuelt spørsmål hvorvidt 38-åringen kan straffes for drapene, eller om han blir kjent strafferettslig utilregnelig.

I så fall kan han dømmes til tvungent psykisk helsevern, og blir overlatt til helsevesenet istedenfor å sone i fengsel.

Vanligvis blir siktedes tilregnelighet vurdert av to sakkyndige - som regel en psykiater og en psykolog. I noen tilfeller, som dette, er det imidlertid oppnevnt tre. Sakkyndigrapporten veier som regel tungt når påtalemakten skal innstille på tilregnelighet eller ikke overfor retten.

Ikke vekt på nettaktivitet

Politiet har gjennomført en rekke avhør med Bråthen; for en stor del har han fått forklare seg fritt. I det siste er han også blitt stilt spørsmål fra etterforskerne.

TALSMANN: Politiinspektør Per Thomas Omholt er Sør-Øst politidistrikts talsmann i saken. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TALSMANN: Politiinspektør Per Thomas Omholt er Sør-Øst politidistrikts talsmann i saken. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Vi fortsetter med det, og håper det siste kan gjennomføres i neste uke, sier politiinspektør Omholt.

Politiet etterforsker 38-åringens aktivitet på internett for å sjekke om noe der kan bidra til å kaste lys over et motiv for drapene.

- Det dreier seg om vanlig nettaktivitet og ting vi ønsker å spørre ham om. Men dette er ikke det mest sentrale i saken - det er hendelsene, hvorfor han gjorde det, og forberedelsene som er de mest sentrale momentene i spørsmålet om tilregnelighet, opplyser Omholt.

Nye opplysninger

Han sier politiet har «sterke teorier» om hvorfor Bråthen gikk til angrep på tilsynelatende tilfeldige personer, og sier de har «et godt bilde» av forberedelsene. 38-åringen har i avhør fortalt hvorfor han begikk ugjerningene, men Omholt ønsker ikke å utdype dette nå.

- Vi har valgt ikke å gå ut med motivet; dersom han blir kjent utilregnelig, vil det kanskje sette ting i et annet lys, sier politiinspektøren.

Han opplyser at det stadig dukker opp nye opplysninger i etterforskningen, men ingen «gamechangere».

- Det dreier seg for en stor del om opplysninger som er mest bekreftende til oppfatningen av siktedes bakgrunn, og hva han har drevet med de siste åra før handlingen, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer