Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fristen er ute, men ingen vet om gislene lever

Ingen livstegn fra IS-gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et døgn etter fristen IS-terroristene satt, er det fortsatt ikke kommet noen informasjon om det har skjedd noe med de to gislene Kenji Goto fra Japan eller Muath al-Kassabeh fra Jordan, melder nyhetsbyrået Reuters.

Terroristene i IS truet med at den jordanske piloten, som styrtet og ble tatt til fange i Irak i desember i fjor, ville bli drept om ikke Jordan slapp fri den terrordømte islamisten Sajida al-Rishawi innen solnedgang torsdag.

Ville gå med på krav Jordanske myndigheter sa seg villige til å utveksle den kvinnelige jihadisten, men krevde bevis for at piloten fremdeles var i live. Det fikk de ikke. Derfor satt Sajida al-Rishawi fremdeles i fengsel da fristen gikk ut torsdag kveld. Siden har ingen hørt noe fra IS.

INTET NYTT: Familie og berørte i Japan og Jordan holder pusten mens de venter på nytt om skjebnen til de to gislene Kenji Goto og Muath al-Kassabeh. Foto: MAP Photo/Koji Sasahara/NTB SCANPIX
INTET NYTT: Familie og berørte i Japan og Jordan holder pusten mens de venter på nytt om skjebnen til de to gislene Kenji Goto og Muath al-Kassabeh. Foto: MAP Photo/Koji Sasahara/NTB SCANPIX Vis mer

- Vi vil ha bevis på at piloten lever. Først da kan vi gå videre med hva vi har sagt oss villige til, å bytte fangen med vår pilot, sa talsmannen for de jordanske myndighetene, Mohammad al-Momani, like før fristen gikk ut i går kveld.

Fortviler Det var i et lydopptak ultimatumet fra IS ble lest opp av den japanske journalisten. Han ble tatt som gissel da han i oktober reiste til Syria for å finne kameraten Haruna Yukawa, som ble tatt til fange av IS i august i fjor.

I forrige uke dukket de begge opp i en video der IS krevde 200 millioner dollar av den japanske stat for å ikke drepe dem. Forrige lørdag publiserte terroristene en ny video som angivelig viser Goto med kameratens avhogde hode.

ULTIMATUM: I ultimatumet fra IS, trolig lest av Goto, ble det sagt at den jordanske piloten ville bli drept umiddelbart om ikke jordanske myndigheter utleverte jihadisten Sajida al-Rishawi innen solnedgang torsdag. Foto:  AFP PHOTO/HO/YOUTUBE/NTB SCANPIX
ULTIMATUM: I ultimatumet fra IS, trolig lest av Goto, ble det sagt at den jordanske piloten ville bli drept umiddelbart om ikke jordanske myndigheter utleverte jihadisten Sajida al-Rishawi innen solnedgang torsdag. Foto: AFP PHOTO/HO/YOUTUBE/NTB SCANPIX Vis mer

Gisseldramaet vekker sterke reaksjoner i Japan. Statsminister Shinzo Abe sier regjeringen gjør det de kan for å få ham fri. Samtidig har han gjort det klart at Japan ikke forhandler med terrorister.

IS-kravet har sammenheng med at Abe bevilget 200 millioner dollar i humanitær og ikke-militær innsats mot IS under et toppmøte i Kairo.

- Vi samler og analyserer nå informasjon og ber om samarbeid med Jordan og andre land for å gjøre det vi kan for å få frigitt Kenji Goto, sa han til det japanske parlamentet i går.

Om IS er eller har vært villige til å frigi ham sammen med piloten er høyst uklart. Det framkom ikke noe om dette i lydopptaket.