Fristen er ute

OSLO/RAMALLAH (Dagbladet.no): Fristen israelerne ga palestinerne til å stoppe urolighetene gikk ut like før klokka 18. Diplomatene flyr i skytteltrafikk mens verden holder pusten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld kom FNs generalsekretær Kofi Annan til Tel Aviv. Fra flyplassen dro han direkte til utenriksminister Shlomo Ben Ami, og senere på kvelden skulle han sette kursen mot Gaza, der palestinernes president Yasser Arafat ventet.

I morgen er planen at han skal møte Israels statsminister Ehud Barak, men landets fungerende utenriksminister, Shlomo Ben Ami, sa i kveld at det ikke blir noen møter mellom israelske og palestinske ledere hvis ikke volden opphører.

Hvis Annan ikke får Barak og Arafat med på en avtale kan Midt-Østen stå foran en ny storkrig.

Dersom israelerne gjør alvor av truslene sine i kveld, er det et av verdens største og best trente styrker som kan gå til angrep på palestinerne. Israelske myndigheter truer med «bruk av full militær styrke».

- Hittil har vi knapt brukt en prosent av vår militære styrke, sier vise-forsvarsminister Efraim Sneh.

Skjøt skarpt

Over 40 demonstranter ha blitt skadd i sammentsøtene i dag. I Ramallah på Vestbredden hevdet palestinske øyenvitner at soldatene skjøt med skarpt fra vinduene i en boligblokk. Hovedgata i byen var tett av røyk og skuddsalvene fra israelske stillinger smalt tett.

En av hovedårsakene til dagens sammenstøt i Ramallah, bortsett fra gravleggingen av palestineren Abed Hamid Taeh Zeker, er at jødiske bosettere skal ha mishandlet og drept en palestiner i går. Ifølge palestinske kilder ble den 39 år gamle mannen angrepet av isralerene i går kveld.

Sender spillefilmer

Nå i kveld melder NRK at det det statlige palestinske fjernsynet skal ha begynt å sende spillefilmer i stedet for patriotiske sanger. Dette har vært et krav fra israelsk side, og tolkes som et signal om at demonstrasjonene skal roes ned. Sikkerhetssamarbeidet mellom Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og CIA skal også være gjenopptatt.

Men selv om Yassir Arafat lover stans i aksjonene behøver ikke det å bety at urolighetene er over. Hamas-bevegelsen har i dag annonsert nye aksjoner ut hele uken, og en kan heller ikke se bort i fra nye selvmordsaksjoner mot israelske mål. Hittil har nærmere nitti personer, de aller fleste palestinere, blitt drept i kampene som startet for 11 dager siden.

- Hamas følger Koranens regel om at hevnen skal være like stor som det som skal hevnes. Jeg ser det som sannsynlig at Hamas kan komme til å gjennomføre nye selvmordsaksjoner, sier den norske Hamas-eksperten Kjellfrid Nome til Dagbladet.no.

STÅLKULER MOT STEINKASTERE: Palestinske menn søker tilflukt og bærer sine sårede til den ventende ambulansen midt i infernoet av israelsk tåregass og skarpskyttere med gummilegerte stålkuler ved bygrensen til Ramallah.