Fristen snart ute

Etternølerne har fremdeles noen minutter på seg til å levere selvangivelsen. Trafikken for å få levert likninga er stor, både på nett og foran postkassene utenfor likningskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som ennå ikke har levert inn oversikten over livet ditt til likningsmyndighetene? Da må du sette opp farten. Klokka 24 fjernes nettsiden der du kan levere selvangivelsen. Du kan levere over telefonen frem til klokka 24, men så forsvinner også den muligheten.

Alternativet er å komme seg av gårde til nærmeste likningskontor. De fleste kontorene har satt frem egne kasser der du kan levere likninga frem til klokka 24. Utenfor Rådhuset i Oslo er det kø for å få levert konvoluttene med opplysningene som likningsmyndighetene jakter på. Folk kommer i bil, på sykkel, moped og til fots.

Enkelte har til og med tatt taxi ned til Rådhuset for å være sikre på å komme tidsnok frem.

- Jeg har vært ute og reist, det er derfor jeg leverer så sent, sier Bernt Blankholm. Han er en av mange som er ute i siste liten med konvolutten til myndighetene.

- 10 000 i baksmell, innrømmer han.

Karoline Fægri kommer på sykkel. Hun rakk ikke engang å lukke konvolutten før hun hev seg på sykkelen for å levere.

_Jeg måtte prioritere en søknad som har frist i dag. Men det var innmari kjipt å sykle nedover til sentrum nå. Det er bare oppoverbakker tilbake igjen, sukker hun.

Kommunens ansatte har allerede tømt kassene med sent ankomne likninger to ganger. I tillegg har de hentet inn flere sekker med selvangivelser.

Høyre har sett sitt snitt til å drive valgkamp for dem som leverer selvangivelsene i siste liten. «Fått nok?» spør de i et flyveblad som de leverer til alle som kommer forbi. Mange tror at det er skatteetaten som står på stand.

_Vi får spørsmål om de må skrive noe på konvolutten før de legger den i kassa, og om hvordan enkelte poster skal fylles ut, sier Sofie Oraug lattermildt.

_De fleste er ganske stressa, men de er i godt humør. Mange er gjengangere, de spøker med at «Så ble det sent i år også», forteller hun.

I fjor var det mulig å levere selvangivelsen på nett også 1. mai. Trafikken på nett var så stor at serveren ble overbelastet, og Skatteetaten ble nødt til å gi utsatt frist til dem som ikke fikk levert over nett.

Slik blir det ikke i år: Klokka 24 er det full stopp.

Hvis du er riktig uheldig og klokka blir over 24 før du skal levere, har du kanskje flaks på ditt lokale likningskontor. Hvis de har postluke i døra, kan du levere likningen din helt frem til det kommer folk på jobb om morgenen.