Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frisvold: - Mange tall og mange forklaringer

Fikk vite om 400 mill i overskridelse for to uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hørt mange tall og mange forklaringer på merforbruket i Forsvaret, men jeg var avhengig av å få ett tall og en forklaring, sier forsvarssjef Sigurd Frisvold i etterkant av avisoppslag om at han allerede 7. januar visste om et merforbruk i Forsvaret på 338 millioner kroner.

- Det ene tallet jeg etterlyste, var det jeg ble informert om den 12. januar (950 millioner kroner, red.anm.) og som ble videreformidlet til forsvarsministeren, sier Frisvold til NTB.

Han bekrefter at han den 7. januar ble informert om et merforbruk på 338 millioner kroner.

- Men dette var et tall som var delt opp i flere undertall, og vi begynte straks å se på saken. Det har vært bevegelse i tallene hele tiden fram til 12. januar, da merforbruket i alt ble beregnet til 950 millioner kroner, sier Frisvold.

Håndterer avvik

Det Frisvold ble opplyst om 7. januar, var et foreløpig årsregnskap der det, ifølge Dagbladet, går fram at Hæren tar direkte ansvar for et merforbruk på 123 millioner kroner av i alt 338 millioner kroner. Ifølge en e-post fra generalinspektør for Hæren, Lars J. Sølvberg, var det 145 millioner kroner av underdekningen på 338 millioner kroner som Hæren ikke kunne lastes for.

Frisvold bekrefter også at man allerede i november så at Hæren styrte mot et merforbruk på 100 millioner kroner.

- Men i Forsvaret er vi beredt på å håndtere avvik på 100 millioner kroner. 100 millioner kroner er jo bare en liten brøkdel av Forsvarets budsjett på rundt 27 milliarder kroner, sier Frisvold.

Ekspertutvalg

Generalinspektør Sølvberg bekrefter også i den refererte e-posten at Hæren tok juleferie i forvissning om at overforbruket på 100 millioner kroner var forklarlig og håndterbart, og at man styrte mot balanse i årsregnskapet.

Men gjennom sentrale regnskapsføringer etter jul ble et helt annet bilde avdekket. Den 6. januar ble Sølvberg, ifølge VG, underrettet om et mulig overforbruk på 399 millioner kroner. I et møte med forsvarssjefen dagen etter la Sølvberg fram en oppdatert oversikt som viste et merforbruk på 338 millioner kroner i det foreløpige årsregnskapet for Hæren.

Sølvberg, som er bedt om å fratre sin stilling etter at han har stilt sin plass til disposisjon, har leid inn eksperter som skal finne årsaken til budsjettsprekken i Hæren og hvorfor den ikke ble avdekket tidligere. Ekspertene i utvalget skal legge fram sin første rapport 24. februar, melder VG. Det blir i tilfelle etter at Forsvaret har levert sin årsrapport for 2004 den 15. februar og avleveringen av Forsvarets regnskap for 2004 som skjer på fredag 21. januar.

Må spare

Det er klart at budsjettsprekken i Forsvaret må tas inn i år og at Forsvaret ikke kan regne med mer penger fra Stortinget for å dekke inn beløpet på 950 millioner kroner.

- Vi jobber med hvordan vi skal kunne spare inn beløpet, og vi satser på at det skal være klart hvordan innsparingene skal skje når årsrapporten legges fram den 15. februar, sier presse- og informasjonssjef Geir Anda i Forsvaret til NTB.

- I utgangspunktet skal innsparingene tas der det har vært merforbruk, men i praksis må det nok spres mer utover. Det som er klart, er at grensevakttjenesten, Kystvakten, redningstjenesten, Garden og internasjonale operasjoner skal vernes mot sparetiltak, sier Anda til NTB.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media