Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frithjof Jacobsen snakker ut om VG-avgangen

Den profilerte kommentatoren har innledet et forhold til en Ap-politiker.

SLUTTER: VG-kommentator Frithjof Jacobsen forteller at han slutter i VG fordi han er i ferd med å etablere et forhold til Ap-politiker Jette Christensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLUTTER: VG-kommentator Frithjof Jacobsen forteller at han slutter i VG fordi han er i ferd med å etablere et forhold til Ap-politiker Jette Christensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent av VGs profilerte politiske kommentator, Frithjof Jacobsen, slutter i VG med umiddelbar virkning.

Forhold til Ap-politiker

Den brå avgangen fikk mange til å sperre øynene opp, og i et intervju med bransjenettstedet Medier24 forteller kommentatoren nå hvorfor han valgte å slutte på dagen.

- Jeg slutter i VG fordi jeg ønsker å etablere et forhold til Jette Christensen og det er ikke forenelig med å være kommentator i VG, sier Jacobsen nettstedet.

Jette Christensen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Hun sitter også i Ap's sentralstyre.

- Jeg skjønte rundt nyttår at jeg var kommet dit hvor jeg ønsket å innlede et forhold til henne, sier Jacobsen.

- Er det gjensidig?

- Ja, vi er i ferd med å bli kjærester.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Jette Christensen, men har så langt ikke lyktes i å komme i kontakt med henne.

Jacobsen forteller at han ønsker å fortelle om forholdet fordi mange lurer på hvorfor han slutta, og fordi det har vært en del spekulasjoner.

- Da synes jeg det er rimelig å opplyse om at jeg har bestemt meg for å gå inn i dette forhold nå - og at det har en klar sammenheng med at jeg nå slutter i VG, sier Jacobsen.

Relasjon ikke forenelig med kommentatorvirke

Onsdag skriver også VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro om den brå avgangen.

«Første nyttårsdag informerte Frithjof Jacobsen politisk redaktør Hanne Skartveit om at han hadde fått en nær relasjon til en politiker», skriver Steiro i egen avis.

Det er dette som er bakgrunnen for at Jacobsen nå slutter i VG.

«Jacobsen og ledelsen i VG er enige om at relasjonen ikke er forenelig med hans virke som kommentator. Den 11. januar valgte Jacobsen selv å si opp sin stilling i VG», skriver Steiro.

- Egnet til å svekke tilliten

- Gard Steiro, kan du sette ord på hvorfor det å ha et forhold til en politiker ikke er forenelig med å være kommentator i VG?

- Fordi det er egnet til å svekke tilliten til ens uavhengighet, sier Steiro til Dagbladet.

- Har han skrevet kommentarer om Arbeiderpartiet i løpet av tiden dere har visst om ryktet?

- Han har skrevet kommentarer om norsk politikk, ja. I hvilken grad den relasjonen som har oppstått mellom han og denne politikeren har påvirket hans meningdannelse og kommentarstoff, er et spørsmål bare han kan svare på.

- Har han brutt den juridiske kontrakten med VG?

- Det har aldri vært en problemstilling vi har diskutert nei. Når Jacobsen selv snakker ut om dette til Medier 24 i dag, forteller han selv at han nå har en så tett relasjon at han ikke kan være kommentator i VG. Derfor har han selv valgt å gå.

Steiro sier at han aldri har vært borti en sånn sak i VG før.

- Men det hender jo at folk finner hverandre - det så vi nylig et eksempel på i DN, sier Steiro.

- Har Jacobsen opptrådt sammen med Jette Christensen i paneldebatter eller andre offentlige sammenhenger, som representant for VG?

- Det vet jeg ikke, men hun er politiker og han er politisk kommentator, så jeg legger til grunn at de har møttes i offisielle sammenhenger.

Tor-Erling Thømt Ruud, leder av redaksjonsklubben i VG, sier at saken ikke er en klubb-sak.

- Men som ansatt og kollega synes vi alltid det er leit at flinke folk og gode kolleger slutter. Frithjof har stor respekt i VG og har vært en god kollega i de elleve åra han har vært her, sier Thømt Ruud.

Han vil ikke kommentere om klubben har vært involvert i håndteringen av saken.

- Hva mener du om ledelsens håndtering av saken?

- Fra vårt ståsted ser det ryddig ut.

Presseekspert: - Riktig av Jacobsen

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener det er riktig at Jacobsen å trekke seg, og riktig av VG å fjerne ham fra jobben han hadde som kommentator.

- Når man har en relasjon til en sentral politiker, som jeg forstår i dette tilfellet, mener jeg det er uforenlig med den rollen som en kommentator i en av landets største aviser, som skal kommentere politikk, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

Bodahl-Johansen minner om journalistikkens samfunnsoppdrag, og mener at både journalister og mediene må gjøre alt for å hegne om troverdigheten.

- Når man velger å være journalist, hvor troverdigheten står i høysetet, så er det er noe man må hegne om hele veien og gjøre sine valg deretter. Noen ganger er det beklagelig, at man må si takk og farvel til en stilling man har hatt glede av å ha. Men sånn er livet, sier Bodahl-Johansen.

Sluttet på dagen

Nyheten om Jacobsens avgang ble kjent internt tirsdag, da kommentatoren sendte en e-post til redaksjonen og fortalte at han hadde sagt opp jobben.

«Kjære kolleger og venner. Jeg har sagt opp i VG og forlater dermed avisa. Jeg ønsker å gjøre noe nytt, og det vil skje utenfor dette huset.

Jeg har noen planer, men vet ennå ikke helt hva det blir. Jeg har hatt en flott tid her, både personlig og faglig, og jeg har blitt kjent med mange mennesker jeg setter stor pris på».

Jacobsen jobbet tidligere i NRK, blant annet som programleder i Dagsnytt Atten, men har de siste 11 åra jobbet i VG. De siste åra som kommentator og leder av avisas kommentaravdeling.

I 2015 ble han tildelt Riksmålsforbundets pris Gullpennen.

Jacobsen er halvparten av podkast-duoen «Giæver og Joffen», som i fjor høst gikk over til daglige episoder.

Han er også kjent som frontfigur i rockebandet Gluecifer, under aliaset Biff Malibu. Bandet gjorde i fjor comeback, etter å opprinnelig ha blitt oppløst i 2005.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!