Fritidsfiskere slipper ut 66 prosent av torsken

Norske fritidsfiskere er i Europatoppen når det gjelder å fange og slippe ut igjen torsk.

FANG-OG-SLIPP: Fritidsfiskere i Norge slipper ut det meste av det de fanger av torsk, viser en ny studie. Foto: Martin Wiech/Havforskningsinstituttet
FANG-OG-SLIPP: Fritidsfiskere i Norge slipper ut det meste av det de fanger av torsk, viser en ny studie. Foto: Martin Wiech/HavforskningsinstituttetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Nord Norge slipper fisketuristene ut igjen omlag 66 prosent av torskefangsten. Dermed ligger Norge helt i tet i Europa, bare slått av England, skriver Havforskningsinstituttet på sin nettside.  

For første gang er omfanget av fang-og-slipp (catch-and-release) i sjø i Europa systematisert og sammenliknet. Studien viser at i gjennomsnitt blir godt over halvparten av de europeiske fritidsfiskefangstene av torsk sluppet ut igjen i sjøen. Også for lyr, sjøørret og havabbor er det store utslipp.

- Overraskende - Vi visste fra før at det er varierande tradisjon for fang-og-slipp i Europa, men det var overraskande at omfanget var såpass stort i de fleste av de undersøkte landene, sier Keno Ferter. Han er doktorgradsstipendiat på Universitetet i Bergen og Havforskingsinstituttet og hovedforfatter på fang-og-slipp-studien, som nyleg er publisert i ICES Journal of Marine Science.

Keno Ferter forteller at fritidsfiskerne slipper ut igjen fisken av grunner som varierer fra art til art og land til land. Reguleringer, som at fisken er under minstemål, er en forklaring, men mange fritidsfiskere praktiserer også frivillig fang-og-slipp av etiske grunner.

- Mer kresne Mens fritidsfiskerne i Polen tar vare på så godt som hele torskefangsten, er fisketuristene i Noreg i den andre enden av skalaen. Her i landet slipper fisketuristene ut seks av ti torsk som er fanget.

- Det er langt lettere å få fisk i Nord Noreg, og dermed er det naturlig at det også er her det blir sluppet ut igjen mest fisk. Turistfiskerne får raskere fiska opp kvoten sin, og de kan være mer kresne og velge bort fisken de ikke liker, sier Keno Ferter.