Fritjof (76) blir tvunget på gata

- Jeg havner heller i fengsel enn å la disse folka få ture fram, sier 76-årige Fritjof Lehne. Selv om han er kraftig ufør blir han tvunget til å flytte fra hjemmet sitt etter å ha bodd der i ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkpriser på leiemarkedet

Eiendomsfirmaet Aristo Holding kjøpte opp boligblokka i Oslo i 1998, og truer nå med å sette opp leia med 140 prosent.

- Gleden av å bo her er ikke den samme lenger, sier den sterkt uføre 76-åringen til Dagbladet.

- Betal eller flytt

Ved siden av ham står den elektriske rullestolen. Døra hans er også elektrisk og fjernkontrollert slik at han skal slippe å anstrenge seg for mye når han en sjelden gang beveger seg rundt. Stort sett sitter han i stua med utsikt til Østensjøvannet i Haakon Tveters vei på Oppsal i Oslo. Blant naboene er det mange minstepensjonister.

I et brev fra Aristo tidligere i år fikk Lehne klar beskjed: Betal den nye leia, eller flytt. Beboere som nå betaler 2900 kroner i leie må betale 7100 kroner i stedet.

- For oss gamle er det vanskelig å orientere seg. Vi har bodd her i årevis og kjenner ikke apparatet eller all jusen, forteller han oppgitt. For ham vil den nye leia utgjøre 4000 kroner ekstra i måneden. Det har han ikke råd til.

Den snart to år gamle tvisten sliter på alle i borettslaget. Etter at Dagbladet slo opp saken i desember 1998, godkjente bystyret at kommunen brukte sin forkjøpsrett for å holde selskapet unna. Da Fylkesmannen fikk anken fra Aristo Holding, sto han på beboernes side. Men det såkalte endelige vedtaket fra Fylkesmannen var ikke så endelig når det kom til stykket. Da Aristo søkte om å få vedtaket omgjort, ga instansen etter. Eiendomsfirmaet hadde leid et firma til å utføre beregninger som erstattet grunnlaget Fylkesmannen hadde basert avgjørelsen på. Dermed var salget et faktum.

Brukte jus

- Fylkesmannen ga i fjor beskjed om at vi hadde vunnet saken mot Aristo. Like etter snudde de på flisa. De kom hit på befaring, og brukte krunglete jus for å hjelpe selskapet til å vinne fram med sitt syn. For Aristo er dette bare snakk om nok en transaksjon. For oss er det snakk om et hjem. Om røttene våre.

- Men vi gir oss aldri. Dette kommer vi til å forfølge helt til Høyesterett, sier styreformann Kirsti Hilt Jørgensen og de andre beboerne.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med Aristo Holding i går kveld.

HAR DET TØFT: Eiendomsfirmaet Aristo Holding truer med å sette opp leia uføre Fritjof Lehnes boligblokk med 140 prosent.