Fritt boligmarked - for de rike

Hellig Marka-grense gir dyre boliger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Aabø skrev for 8 år siden en kritisk kommentar om boligprisutviklingen i Oslo, men ble ikke tatt på alvor. Siden da er boligprisene tredoblet, og Aabø prøver seg igjen. Denne gangen med påstand om at det med ekstra høy boligpris i Oslo vil bli for dyrt å etablere seg der, for arbeidsfolk som velferdssamfunnet trenger for å fungere.

Nå bør han tas på alvor.

Særlig hvis rentenivået fortsetter å stige, så storparten av en vanlig arbeidslønn vil gå med til å betjene lånet på en liten leilighet.

Det angivelig frie boligmarkedet i Oslo er alt annet enn fritt: Denne folkerike byen ligger inneklemt mellom Fjorden og Markagrensen som nå er hellig. Det er visstnok ennå noen ledige tomter i byggesonen; men hvert eneste byggeprosjekt må gjennom en kronglete saksbehandling, som i beste fall tar lang tid og koster mye penger. I verste fall blir prosjektet forkastet av Byantikvaren eller annen instans som har myndighet til det, så det som er satset tapes.

Med denne risikoen er det få som tør å satse på nybygg, så boligbyggingen i Oslo er stadig utilstrekkelig.

Folk flest tar tingenes tilstand som selvfølge, og innretter seg deretter. Noen få av oss undres, og prøver å finne ut hvorfor for eksempel boligmarkedet er som det er: Er svaret at det som skjer det skjer fordi nettopp det er til beste for dem som har politisk eller annen makt?

Blir det ekstra høye boligpriser i Oslo fordi mange av byens borgere ønsker det, og har politisk eller annen makt som brukes til å realisere dette ønsket?

Det er påfallende at Markagrensen ikke skal røres noe sted, så byen nå må vokse ut i Fjorden i stedet for inn i Marka: I den mye omtalte Fjordbyen blir det alt annet enn sosial boligbygging: Bjørvika er egentlig fjordbunn med elendig byggegrunn, men likevel temmelig høy tomtepris.

BOLIGMARKED FOR DE ETABLERTE: - Det angivelig frie boligmarkedet i Oslo er alt annet enn fritt. Foto: Scanpix
BOLIGMARKED FOR DE ETABLERTE: - Det angivelig frie boligmarkedet i Oslo er alt annet enn fritt. Foto: Scanpix Vis mer

Da blir boligene der temmelig dyre, selv om kostnadene fordeles på mange etasjer i digre blokker. Fjordbyprosjektet er egentlig eiendomsutvikling, der rådyr senketunnel og temmelig dyre boligblokker er prosjektdeler som er nødvendige for å få lønnsomhet.

Oslo er et samfunn der de veletablerte har mye makt og bruker den.

Velferden i byen settes på spill, når den blir avhengig av arbeidsfolk som må pendle inn fra kommuner til dels langt unna. Dette er egentlig unødvendig, når det er plass til en temmelig stor drabantby i det gjengrodde kultur- og naturlandskapet i Sørkedalen. Også den rike nabokommunen i vest har store arealer som er velegnet for boligbygging, i Lommedalen.