- Fritt fram for atomvåpen

Irak er et ondt regime. Derfor skal det vekk. Om nødvendig ved bruk av atomvåpen. Dette er USAs politikk. Men tør amerikanerne bruke slike våpen? Tør Israel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forsvarseksperter hevder at USA er forberedt på å bruke atomvåpen for å slå ut irakiske militæranlegg gjemt inne i fjell, eller gravd ned under jorda. I så fall vil det være første gang på over 50 år at slike våpen tas i bruk.

- Vil vegre seg

- Jeg kan ikke se at USA vil ha grunn til å bruke atomvåpen mot Irak. Men det er riktig at USA har gjort en oppsiktsvekkende og dramatisk kursendring når det gjelder mulig bruk av disse våpnene. Den nye strategien betyr egentlig at det er fritt fram for første bruk av atomvåpen. Også i situasjoner hvor det tidligere bare var aktuelt å bruke konvensjonelle våpen, sier direktør Sverre Lodgaard i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, til Dagbladet.

- Tør Israel? Om Irak-krigen utvikler seg til å bli en krig i hele Midtøsten?

- Mye skal gå svært galt i en krig mot Irak om Israel skal ta i bruk sine atomvåpen. Både USA og Israel vil vegre seg mot å bli de første på over 50 år som tar i bruk slike våpen. Det vil, også politisk sett, være en svært alvorlig handling, sier Lodgaard.

Uten a-våpen

- Hvor stort er Israels arsenal av atomvåpen?

- Israel hadde to atombomber allerede i 1967. I dag har landet mellom 75 og 200 slike våpen. De kan leveres med raketter, som Israel har to typer av, Jeriko 1 og Jeriko 2. Og de kan leveres ved hjelp av fly, for eksempel F-16 eller F-15. Israel kan nå alle land i regionen med sine atomvåpen.

- Hva slags strategi har Israel for bruk av atomvåpen?

- Det vet vi ikke, siden israelerne verken benekter eller bekrefter å ha slike våpen. Av samme grunn er det vanskelig å si noe sikkert om hva slags forskning om atomvåpen Israel gjennomfører. Det er også usikkert om landet har kjemiske og biologiske våpen.

Utvinne uran

- Har Irak og Iran atomvåpen?

- Irak har ingen. Landets atomvåpenprogram ble ødelagt av våpeninspektørene, sist gang de var inne i landet. Iran har heller ikke atomvåpen. Men bare for noen dager siden sa president Mohammad Khatami at Iran skal utvinne og bearbeide uran fra sine egne urangruver. Han sa ingenting om anriking av uranet, som er en forutsetning for produksjon av atomvåpen. Iran gjør ingenting ulovlig, men tiltaket øker frykten for at landet nå er enda et skritt nærmere atomvåpen.

«Onde hensikter»

- Iran er definert av USA som et land med «onde hensikter». Er ikke dette da et dristig skritt å ta for landet?

- Det dreier seg trolig om et program som har pågått over lengre tid. Iran mente vel da at det var klokest å gå ut med de nye informasjonene selv - for å dempe mistanken om at det dreide seg om våpenproduksjon. Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, vil kreve både mer informasjon og inspeksjon, så det gjenstår å se hvor åpen Iran egentlig har tenkt å være, sier direktør Lodgaard.