Fritt fram for frites

Kreftalarmen fra söta bror skremmer ikke lederen i Teknologisk Matforum, Trygve Eklund, fra å spise frityrstekte poteter. Mens matbransjen avholder krisemøter, advarer mateksperten mot krisemaksimering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er bekymringsfullt at vi har oppdaget akrylamid i mat, som vi har stekt siden ilden ga oss mulighet til det. Men så langt har vi ikke data som bekrefter hvor farlig dette virkelig er. Vi må derfor vokte oss for å krisemaksimere, sier Trygve Eklund, som har hatt risikofaktorer i mat som arbeidsfelt i 25 år. Nå er han leder for Teknologisk Matforum (TEMA), organisasjonen for teknologer ansatt i næringsmiddelindustrien.

- Tallene som er publisert i Sverige er løse og basert på forsøk med smågnagere. Det er et altfor tynt materiale til å slutte at mennesker kan få kreft av å spise stekt og fritert mat. Proporsjonene er feil, mener Eklund.

Farlig salt

Selv er han fullstendig ubekymret. Både stekte poteter, knekkebrød, kjeks, potetgull og andre «farlige» matvarer vil fortsette å stå på Eklunds meny.

- Verken naturlig eller industriell mat innebærer nullrisiko for å få i seg gift.

Det finnes farlige stoffer i nesten alt vi spiser. Hvorvidt vi blir syke av dem, avhenger av dosen. Det er ikke ufarlig å spise to hekto salt på en gang heller, påpeker Eklund.

Akrylamid

  • Akrylamid er et ekstremt giftig stoff som blant annet brukes i industrien for å binde sammen partikler. Stoffet ble for alvor kjent under byggingen av Gardermobanen. Da det begynte å lekke i Romeriksporten, ble tetningsmiddelet Rhoca-Gil brukt. Rhoca-Gil inneholder det kreftframkallende stoffet akrylamid.
  • En gruppe svenske forskere har kommet til at akrylamid dannes når mat som inneholder mye stivelse, stekes eller friteres.

Han venter ingen folkehelserevolusjon etter avsløringene i Sverige, men tror undersøkelsen kan føre noe godt med seg.

- Forhåpentligvis har vi fått vekket en interesse for akrylamid, og andre stoffer som dannes under prosesser. Gjennom analyser får industrien nå en mulighet til å gjøre maten vår enda tryggere, sier Eklund.

På lag

Og analyser skal det bli. Da de største aktørene i matvarebransjen var samlet til informasjonsmøte hos Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) i går, ble det varslet full kartlegging av akrylamidholdige varer på det norske markedet.

- Industrien ser behovet for å få i gang mer forskning, og om et par uker vil vitenskapskomiteen legge fram en helserisikovurdering basert på resultatene fra Sverige. Siden undersøkelsen berører sentrale matvarer, og ikke bare noen krydderdusker eller soyaoljer, tar vi funnene alvorlig, sier SNT-direktør Gunnar Jordfald.

Næringsmiddelbedriftene lover å spille på lag.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å minimalisere problemet, men først må vi finne ut hvor stort det egentlig er, sier administrerende direktør Knut Maroni i Næringsmiddelbedriftenes Landsforening.

NEI-MAT: Ekspert på mattrygghet, Trygve Eklund,tror ikke han får kreft av pommes frites. - Alt avhenger av dosen. Ingenting er sunt hvis du spiser for mye, sier han.