Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fritt fram for fyll og sex

I kveld starter russefeiringen for fullt, og da er det fritt frem, mener russen. Over halvparten mener de har friere tøyler enn andre folk. Sosialminister Ingjerd Schou, som selv var russ i 1974, synes feiringen har gått helt av skaftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russefeiringa er i gang, og dette mener årets russekull;

  • 81 prosent sier alkoholen hører til russefeiringen
  • Like mange varsler at de vil drikke mer
  • 35 prosent sier de vil drikke mye mer
  • 69 prosent mener de blir modigere av å drikke
  • 40 prosent tror også de lettere finner en sexpartner
  • 15 prosent tror det blir press om bruk av partydop og hasj
  • 33 prosent tror det blir press om å ha tilfeldig sex.

Samtidig mener over halvparten av årets russekull at de kan følge andre regler enn folk flest. Bare en av fire russ mener de bør holde seg til normale normer og regler.

Nesten halvparten av russen mener det vil være vanskelig å være russ uten å drikke alkohol. Samtidig mener et overveldende flertall at et høyt alkoholbruk fører til slagsmål, skader, ulykker, uvennskap, og problemer på skolen, arbeid, og i hjemmet.

Selv om 9 av 10 russ mener eksamen er viktigere enn feiringen, mener 70 prosent at russetida er fyll og fest, døgnet rundt. Bare 7 prosent sier de ikke kommer til å drikke alkohol, selv om nesten 80 prosent mener det går ann å ha det gøy uten.

Bekymret

I går ble undersøkelsen presentert i Oslo under et seminar arrangert av Forbundet Mot Rusgift. Over 4200 russ fra hele landet har svart på undersøkelsen. For å få en vellykket russefeiring mener mange det er viktig med fyll, knuter i russelua, og ha sex med nye partnere. De fleste regner med å bruke opp til 10 000 kroner på sin feiring.

Mens Norsk Folkehjelp frykter alkoholsjokk og skadene på de mange arrangementene, frykter Trygg Trafikk og Statens Vegvesen nye tragedier på veiene.

Oppgjør

- De fleste kan se at russefeiringa har gått ut over alle proporsjoner. Det er på tide å ta et oppgjør med omfanget, sier sosialminister Ingjerd Schou. Hun mener det er helt ålreit at man feirer 13 års skolegang, og tar seg en fest.

- Men alkoholpresset, sexpresset, og kombinasjonen fyll og trafikk, må det settes grenser for. Alkoholforbruket bekymrer meg aller mest, sier hun til Dagbladet.

Ministeren mener foreldrene og skolene må påta seg et større ansvar for russefeiringa.

- Skolene bør være med på å få i stand flere alkoholfrie arrangementer. Men vi må ikke glemme at de aller fleste russ er over 18 år. Hovedansvaret ligger på dem, sier hun. Selv valgte Schou å droppe russefeiringen.

- Jeg gikk på samfunnsfaglinja, og var medlem av Unge Høyre. Den gangen så vi på det som radikalt å være russ, derfor var det få som feiret russetida, sier Schou med et smil.

Straffbart

Politidirektoratet reagerer kraftig på knutereglene russen har laget seg, og flere politidistrikt varsler null-tåleranse ovenfor russebråk og påfunn.

- Knutereglene varierer fra sted til sted. Noen av dem er direkte straffbare. Kanskje de ser på dem som litt uskyldige, men det gjør ikke vi, sier assisterende politidirektør Knut Smedsrud til Dagbladet.

Han refererer til flere, som å binde fast eller mishandle yngre elever, Strippe på kjøpesentre, å bråke med politiet, og villkjøring med russebil.

- Knutereglene er blitt en oppfordring for russen til å begå straffbare handlinger, og vi mener å se en negativ utvikling, sier Smedsrud til Dagbladet.

- Vi tar ansvar

Russepresident Christian Stenseng leder omlag 8000 russ i Oslo og Akershus. Han er skeptisk til undersøkelsen, men svært positivt til seminaret og initiativet fra Forbundet mot Rus. Han mener samtaler og dialog mellom de ulike partene bidrar til å dempe utviklingen av ekstrem russefeiring.

- Vi er omlag 40 000 russ i år, derfor mener jeg undersøkelsen burde være bredere, og spørsmålene mer nøyaktige, sier han til Dagbladet.

Han ingen tro på 47 prosent ville takket ja til et alkoholfritt arrangement, slik undersøkelsen viser.

- Her tror jeg de fleste hadde tatt med alkohol selv. Vi er i 2003, og skal feire. Da blir det ikke alkoholfritt. Blant dagens ungdom er det ekstremt vanlig å drikke, sier han.

- Problemet er at mye alkohol skaper flere misforståelser og aggresjon, og det advarer vi mot. Når det gjelder knutereglene, må man skille mellom de offisielle, og de folk finner opp selv. Vi har fjernet en rekke knuteregler som vi mener er for ekstreme.

RUSS I 74: Sosialminister Ingjerd Schou.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media