Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fritt fram for jukset?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Igjen rystes vi av dopingavsløringer blant idrettsutøvere. Tour de France, verdens største sykkelløp, er i ferd med å ende på felgen. Amerikanske friidrettsstjerner og kinesiske svømmere avlegger stadig positive prøver. En ny norsk kulestøter innrømmer at han har forsøkt å jukse. Alle idrettsinteresserte må undre seg på om dette bare er den berømte toppen av isfjellet, og om misbruket aldri skal ta slutt. Kan vi like godt gi opp kampen mot jukset?
  • Mange må stille seg dette spørsmålet når vi ser at misbruket bare fortsetter til tross for de ressursene som settes inn i kampen mot doping. Men å oppgi denne kampen ville være å ta livet av all toppidrett. Skal vi beholde idrettskonkurranser etter dagens mønster, må anti-dopingarbeidet i stedet intensiveres. Vi vet at det ikke holder å foreta stikkprøver under selve konkurransene. Kulestøteren Kjell Ove Hauge hadde dopet seg i vår, og trodde stoffet skulle være ute av kroppen til konkurransesesongen startet. Han er ganske sikkert ikke alene om å tenke i slike baner.
  • Midt oppe i alle avsløringene kommer så selveste IOC-president Juan Antonio Samaranch på banen, og vil frigi alle stoffer som ikke er helseskadelige. Den gamle knarken i IOC frykter åpenbart at avsløringer og skandaler skal gi idretten et dårlig rykte, og at sponsorene skal få kalde føtter. Næringslivet vil helst ikke få navnet sitt knyttet til juks og skandaler. Heldigvis ser det ut til at Samaranch blir stoppet, og at hans vilje for en gangs skyld ikke blir lov i IOC. Forslaget ville fått uante konsekvenser for idretten og de aktive.
  • I gårsdagens avis gikk toppidrettssjef Bjørge Stensbøl ut med forslag om å utestenge misbrukerne ved første gangs avsløring. I dag er det fritt fram å komme tilbake etter en kortere karantene. Norske idrettsledere bør følge opp Stensbøls utspill, ikke bare her hjemme, men også i de internasjonale organisasjonene. Et felles nordisk framstøt vil bli lagt merke til, men da må vi ha orden i vårt eget hus først.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!