Fritt fram for MP3-kopiering

Og offentlig sektor får forsyne seg fritt av publisert materiale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kulturkomiteen på Stortinget ble mandag kveld enige i den såkalte «MP3-loven». Det betyr at du i framtida fortsatt får lov til å kopiere CD-er med kopisperre over til egen MP3-spiller eller iPod.

Dermed trosset Høyre, KrF og Venstre sin egen regjering, som med den nye åndsverkloven gikk inn for et forbud.

- Her er vi stort sett enige i alle partier, sier kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen til Dagbladet.no.

Det partiene derimot ikke er enige om er opphavsretten. I kulturkomiteens innstilling til Stortinget heter det at hele offentlig sektor skal ha fri tilgang til alt lovlig publisert materiale - uten tillatelse fra opphavsmannen. Og uten å betale.

- Dette er et dramatisk inngrep i opphavsmennenes rettigheter, som kan komme til å forplante seg videre i systemet, sier Olemic Thommessen.

Høyre gikk mot dette forslaget, som fikk flertall fra opposisjonen: Arbeiderpartiet, SV og FrP.

Fritt fram

Flertallet mener at et hvert lovlig åndsverk fritt må kunne benyttes i ikke-kommersielle sammenhenger.

Det nye forslaget betyr at alle offentlige institusjoner, som fylke, kommune og skoler, fritt kan bruke lovlig publisert materiale som tekster, film eller musikk.

- Dette åpner også for fri bruk på høgskoler, noe som vil få alvorlige konsekvenser for fagbokforfattere, sier Thommessen.

Men for alle musikkelskere med MP3 eller iPod er innstillingen gode nyheter.

Strengt på DRM

Norge vil i framtida få en streng lovgivning når det gjelder digital opphavsrett, skriver ANB. Det skal nemlig bli ulovlig å åpne digitale sperrer, såkalte DRM, som er installert på musikk.

Innstillingen slår fast at det skal innføres forbud mot å omgå tekniske beskyttelsessystemer som kontrollerer tilgang til og bruk av vernet innhold.

Stortinget skal behandle kulturkomiteens innstilling i en ekstraordinær sesjon førstkommende lørdag.


- Greit

Direktør for foreningen til de store plateselskapene i Norge (IFPI), Sæmund Fiskvik, synes det er greit at man gjør et unntak for kopiering av egne kjøpte CD-er til mp3 eller iPod.

- Det som er viktig for oss er at regjeringen tar fullt vern for DRM og filer som leveres på Internett. Der skal vi starte butikk og der må vi få lov til å sette lås på døren så ikke alle kan stjele musikken, sier Fiskvik til NRK.

- Vi er jo ikke ute etter å hindre folk å legge sin lovlig kjøpte musikk over på Ipod-en sin. Det er de som distribuerer ulovlig vi vil stoppe, har General Manager Fred Engh i Warner Music Norge tidligere sagt til Dagbladet.no.

LOVLIG: Kulturkomiteen går inn for at du skal få lov å kopiere egne CD-er med kopisperre over på MP3-spilleren din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer