Fritt fram for narkosopp

Hundretalls narko-sopper importeres legalt og brukes i Norge. Likevel har tollvesen og politi gjort en rekke beslag av slike sopper - bestilt på Internett. Dagens narkotikaforskrift er ikke egnet til å stanse den nye internasjonale handelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er i første rekke soppen Psilocybe cubensis som er beslaglagt i Norge. Soppen inneholder virkestoffet psilocybin, som framkaller sansebedrag, illusjoner og hallusinasjoner hos brukeren. Det er naturens LSD.

Soppens norske slektning, spiss fleinsopp, har stått oppført på Narkotikalista siden desember 1981. Virkestoffet psilocybin kom på lista enda tidligere. Likevel er Psilocybe cubensis ikke forbudt.

Prinsipp-dom

Årsaken er en dom Høyesterett avsa i 1982. Da straffeforfulgte politiet en mann som ble tatt med 2,5 gram spiss fleinsopp - før soppen kom på Narkotikalista. Politiet argumenterte med at virkestoffet i soppen sto på lista. Men Høyesterett avviste politiets lovtolkning.

Narkotikaforskriftene sier at «preparater» som inneholder stoffer og droger (råstoff til legemiddel) på Narkotikalista er å regne som narkotika. Regelen omfatter også kjemiske varianter av stoffene. Dette setter en stopper for oppfinnsomme kjemikeres såkalte designerdrugs.

Men forskriftene sier ikke at droger er å regne som narkotika - selv om virkestoffet skulle stå på Narkotikalista.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer