Fritt fram for overgripere på internett

Databaser på internett der barn og unge oppgir personlige opplysninger, kan bli rene paradis for pedofile og andre overgripere, frykter Redd Barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vet om at barn er blitt misbrukt etter at de er blitt lurt til å møte folk på nettet, men mørketallene her er store, sier informasjonssjef Lars Grønseth i Redd Barna til Kapital.

Han advarer på det sterkeste barn å unge mot å legge inn opplysninger om seg selv på internett.

Det er svært enkelt å hente ut opplysninger om dem som registrerer seg på de ulike nettstedene. På ungdomssiden til nettdesignselskapet Fastweb, Barraquda.com, må man bare taste inn en vilkårlig bokstav. Deretter kommer det fram en lang liste med navn på barn og ungdom som har lagt ut opplysninger om seg selv. Flere nordmenn finnes også på listen, med fullt navn, telefonnummer og adresse. Noen har også lagt ut bilde av seg selv.

Vil beskytte

- Målgruppa vår er ungdom mellom 16 og 19 år, men det er klart at det er vanskelig å kontrollere om yngre legger ut opplysninger om seg selv. For øvrig blir det ikke lagt ut opplysninger om ungdommenes alder, sier administrerende direktør Svein Endresen i fastweb i en kommentar til NTB.

Han understreker at Fastweb er opptatt av å beskytte de unge mot eventuelle overgripere og løpende vurderer risikoen som er knyttet til tilgjengeligheten av personlige opplysninger på nettet.

- Vi tar alle signaler fra omverdenen seriøst. En mulighet er å slette personlig informasjon fra ungdomssiden Barraquda og legge den over på The World School Network (TWSN), der bare elever fra 16-19 år har tilgang, via passord de får på skolen, sier Endresen.

Dukker opp igjen

- Det er lett å miste kontrollen over opplysninger om seg selv som man gjør tilgjengelige overfor andre. Mange ungdommer synes det er kult og greit å bruke internett, men det er lett å miste oversikten, sier seniorrådgiver Knut Magnar Aanestad i Datatilsynet til NTB.

Han understreker at det er usikkert om opplysninger som legges ut på internett noen gang blir borte.

- Selv om den opprinnelige siden forsvinner, kan informasjon spres via ulike linker, og man vet aldri når og hvor den dukker opp igjen, framholder Aanestad

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer