FÅ SAKER OPPKLART: Hittil i år er 39 overfallsvoldtekter, eller forsøk på det, blitt anmeldt i Oslo. Et skremmende lavt antall av dem er oppklart. Tillitsvalgte innad i politiet er fortvilet over ressursmangelen som gjør at sexovergripere kan gå fri. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅ SAKER OPPKLART: Hittil i år er 39 overfallsvoldtekter, eller forsøk på det, blitt anmeldt i Oslo. Et skremmende lavt antall av dem er oppklart. Tillitsvalgte innad i politiet er fortvilet over ressursmangelen som gjør at sexovergripere kan gå fri. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Fritt fram for overgripere

39 overfallsvoldtekter i Oslo — kjent gjerningsmann i bare fem saker: 26 voldtekts- og overgrepsetterforskere har ansvar for 250 saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslopolitiet har opplevd en eksplosiv økning i antall overfallsvoldtekter. I løpet av første halvår i år var det registrert 23 overfallsvoldtekter og forsøk på dette i Oslo. Men tallet har skutt i været i løpet av sommeren.

- Bare i juli og august har vi registrert 16 voldtekter og voldtektsforsøk. Det er et uvanlig høyt tall. I fjor var tallet for hele året 24, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, som leder Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

- Når det har vært 16 voldtekter i løpet av to måneder, er det nærliggende å anta at det ikke er 16 menn som står bak disse, men at noen har begått flere overgrep, sier Rohde videre.

Gjerningsmannen er kjent i bare fem av sakene.

- Helt jævlig Seksjonstillitsvalgt Eirik Wilmann mener den lave oppklaringsprosenten utvilsomt skyldes ressursmangel.

- Det er bare 26 ansatte på sedelighetsavsnittet. I fjor var det medieoppslag om krise i avsnittet og da ble noen av sakene satt ut til andre politienheter, men nå er det verre, sier Wilmann til Dagbladet.

- De 26 har ansvar for 250 saker. Det er helt jævlig. De som er på jobb padler og prøver å holde hodet over vannet, sier Wilmann videre.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde vil derimot ikke gi ressursmangel skylda - til tross for at flere fra at flere erfarne etterforskere fra sedelighetsavdelingen nå er beordret til å jobbe med terrorsaken.

- Vi greier oss og får gjort mye bra. Vi prøver å erstatte alle, men terrorsaken har en virkning, sier Rohde til Dagbladet.

- DNA primærårsak til oppklaring Hun mener hovedårsaken til at så få av de 39 voldtektssakene er oppklart handler om biologiske spor.

- DNA eller DNA-profiler er den primære årsaken til oppklaring i slike saker, sier Rohde.

Dagbladet er kjent med at flere av de 39 overfallsvoldtektene ikke har vært omtalt i mediene fordi offeret har ventet med å anmelde forholdet. I noen tilfeller har gjerningsmannen brukt svært grov vold mot offeret.

- Det varierer når kvinnene sier ifra. Det kan gå ganske lang tid, og det er ingen hemmelighet at jo lengre tid det tar, desto vanskeligere blir det å oppklare saken, sier Rohde.

Rohde oppfordrer kvinnene til å dra til voldtektsmottaket umiddelbart etter at de har blitt voldtatt for å sikre biologiske spor og deretter tenke seg om før de eventuelt velger å anmelde saken.

Seksjonstillitsvalgt Wilmann forteller om frustrasjon på jobb i Vold- og sedelighetsseksjonen, fordi det ikke er nok folk om sakene.

- Befolkningen fortjener bedre og beslutningstakerne i landet må gjøre noe. Det er betenkelig at Norge som et av verdens rikeste land og fineste demokrati, lar det være fritt vilt for overgripere, og at henrettelser skjer på åpen gate, sier Wilmann til Dagbladet.

- Vi trenger et stort løft i antall tjenestemenn ute i gata. Vi må ta gata tilbake og få folk til å føle seg trygge, så får vi forhåpentligvis også mindre tilflyt av saker hit, sier han.

Oppklaringsprosenten for seksualforbrytelser første halvår var på 61,4 prosent, en liten nedgang fra året før. For voldsforbrytelser var det også en nedgang.

- Vi har effektivisert seksjonen, men det strekker ikke til. Kompetansen og innsatsviljen er stor, men vi har bare to hender og et hode. Det går ikke rundt.

Mistenker serieovergriper Politiinspektøren håper at de kan oppklare flere av voldtektssakene ved at de finner ut at samme person kan stå bak flere av dem.

- Det vi har sett de tidligere årene er at samme person står bak flere av voldtektene. Ved at man identifiserer en gjerningsmann, kan man dermed oppklare flere saker.

- Jeg håper det samme skjer i år. Det er sannsynlig at noen få titalls gjerningsmenn står bak de 39 voldtektene. Vi kan ikke være sikre, men det er erfaringen, sier Rohde.

Etterforskerne jobber sakene opp mot hverandre og ser etter modus, signalement og andre ting som kan knytte sakene sammen. Politiinspektør Rohde ønsker ikke å gå ut med om de allerede nå har funnet noen sammenheng mellom sakene.