Fritt fram for røykeklubber

Historisk dom i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helt siden røykeloven satte en stopper for all røyking på utesteder sommeren 2004, har forbundet Røykens Venner kjempet en innbitt kamp for retten til å røyke på egne såkalte røykeklubber, der man helt lovlig skal kunne fyre seg en røyk.

På det meste har forbundet hatt rundt ti røykeklubber over hele landet, men alle er blitt stengt med henvisning til loven.

Denne uka har imidlertid Vennene fått gjennomslag i saken Hardanger Hotel, et av stedene med røykeklubb, har anlagt mot staten. Etter at hotellet, ved eier Ole Melkeraaen, først tapte saken i Oslo tingrett i fjor vår, fikk de i ankesaken medhold av Borgarting lagmannsrett i at klubben er lovlig. Det kan få store konsekvenser.

– Bra for demokratiet

– Dette er en bra dag for demokratiet, sier Helge Skogstad, leder for Røykens Venner, til Dagbladet.no. Nå varsler han røykerom over hele landet, på serveringssteder, transportterminaler og kjøpesentre.

– Nå vet vi hvordan vi kan åpne røykeklubber. Vi ønsker friheten til å velge velkommen, sier Skogstad, som påpeker at dommen er den første i sitt slag i Europa.

Saken har hatt høy prioritet i regjeringen, og i Helse- og omsorgsdepartementet er de slett ikke begeistret over dommen i lagmannsretten.

– Dommen kommer overraskende på oss. Nå skal vi sette oss ned, lese nøye igjennom den og bestemme oss for om vi skal anke den til Høyesterett, sier statssekretær Arvid Libak til Dagbladet.no.

SNART MULIG IGJEN?: Slike scener har ikke forekommet lovlig på norske utesteder etter at røykeloven ble innført sommeren 2004. Med Hardanger Hotels seier over staten i lagmannsretten kan røyken gjøre sitt inntog på utestedene igjen - under bestemte betingelser. Foto: THOMAS BJØRNFLATEN/SCANPIX
SNART MULIG IGJEN?: Slike scener har ikke forekommet lovlig på norske utesteder etter at røykeloven ble innført sommeren 2004. Med Hardanger Hotels seier over staten i lagmannsretten kan røyken gjøre sitt inntog på utestedene igjen - under bestemte betingelser. Foto: THOMAS BJØRNFLATEN/SCANPIX Vis mer

– I tråd med loven

Forbundet har hele tida ment at røykeloven muliggjør spesialtilpassede røykerom, siden den bare krever at det ikke skal være lov til å røyke i et lokale hvor allmennheten har tilgang, eller hvor ansatte jobber. Ved Hardanger Hotel har praksisen vært slik at bare medlemmer i Røykens Venner får adgang, i tillegg til at eier Melkeraaen serverer. Dermed slipper de ansatte å ha noe med rommet å gjøre.

– Lagmannsretten har helt klart slått fast Hardanger Hotels rett til å drive røykerom på den måten de har gjort. Det er en seier for røykernes personlige frihet, sier Erik Nord, som har vært sakfører for hotellet i saken mot staten.

Siviløkonom Nord, som til daglig er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, men representerer røykerne av personlig engasjement, har lenge ønsket å prøve saken rettslig, men trengte en bedrift som var villig til å kjøre saken. I 2004 førte han en liknende sak for Oslo-stedet Albertine mot daværende Oslo namsrett, men utestedet tapte og la etter hvert ned virksomheten. Nå har Nord altså vunnet fram i lagmannsretten.

– Støtter røykeloven

– Dette er først og fremst en seier for Røykens Venner, som nå helt lovlig for eksempel kan arrangere røykekvelder på utvalgte serveringssteder, sier Nord. Både han og Røykens Venner understreker imidlertid at dommen ikke rokker ved røykeloven.

– Røykens Venner støtter røykeloven 100 prosent. Vi ønsker at folk som ønsker å unngå passiv røyking, skal få slippe det. Det har vi nå funnet en lovlig løsning på, sier forbundsleder Helge Skogstad til Dagbladet.no.

Røykens Venner har ligget brakk etter at en etter en av røykeklubbene måtte stenge.

– Nå står formodentlig forbundet opp igjen – av asken, sier Erik Nord.