Fritt fram for Sarkozy

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fem uker etter valget av Nicolas Sarkozy som president fikk han en helt overveldende seier i første omgang av parlamentsvalget. På forhånd hadde analytikerne spådd «blå bølger» over hele Frankrike, nå snakker enkelte om «blå tsunami». Velgerne valgte Sarkozy for å reformere og fornye Frankrike, og nå har de gitt ham parlamentarisk støtte for å kunne gjennomføre sine valgløfter.

Valget avgjøres i andre valgomgang søndag. Sist søndag var valgdeltakelsen særdeles lav. Dersom hjemmesitterne kan lokkes til urnene i andre omgang, kan de gi sosialistene et sterkere parlamentarisk grunnlag og skaffe landet en levende opposisjon. Hvis ikke er landet tilbake i allmaktsdagene til Charles de Gaulle med en sterk president uten motstand å snakke om i parlamentet. Men heller ikke et brukbart utfall i andre omgang fjerner behovet for en grundig fornyelse i Sosialistpartiet. Oppgjøret mellom fløyene er allerede i gang, og etter andre omgang er harde tak i vente.

Sarkozy har klart å fjerne Nasjonal Front som en farlig utfordrer i rikspolitikken. Partiet er tilbake der det var for 25 år siden. Sarkozy nedkjempet Jean-Marie Le Pen på hans hjemmebane, ved å ta opp usikkerhet i gatene, lov og orden, innvandring og nasjonal identitet. Sarkozy overbeviste velgerne om at han kan gjøre noe, mens Le Pen aldri noen gang vil få regjeringsmakt. Det kan minne om François Mitterrand da han undergravde Kommunistpartiet på 1980-tallet.

Frankrike har sakket akterut i Europa, og velgerne har bestemt seg for endring. Sarkozy er en på alle vis viljesterk president, så hans reformer kommer helt sikkert til å merkes og til å sette sitt preg på landet. Da spørs det hva velgerne sier.

Med presidentvalget og dette parlamentsvalget er fransk politikk endret på mange vis og for godt. Hva et «nytt» Frankrike innebærer vet vi ikke ennå, men det kommer til å merkes over hele Europa og enda videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer