Fritt fram for vitaminimport

Regjeringen snur - nå skal privatpersoner få lov å importere vitaminer likevel.

ENDRER LOVEN: Sveinung Stensland (H) og kari Kjnaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen har jobbet hardt for at du fortsatt skal få importere vitaminer. Foto: Lone Kjølsrud
ENDRER LOVEN: Sveinung Stensland (H) og kari Kjnaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen har jobbet hardt for at du fortsatt skal få importere vitaminer. Foto: Lone KjølsrudVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag endrer departementet forskriften for klassifisering av legemidler.

Det vil igjen bli tillatt for privatpersoner å importere kosttilskudd og vitaminer fra utlandet handlet på nettet.

- Dette betyr fullt gjennomslag for dem som vil stå fritt til å importere vitaminpreparater selv, sier Sveinung Stensland (H) til Dagbladet. Sammen med Kari Kjønaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen har hatt gått i bresjen for en lovendring.

Strammet inn 1. oktober strammet Legemiddelverket inn reglene og privatpersoner fikk fra da av bare lov å importere reseptfrie legemidler (ekstern lenke) med markedsføringstillatelse i Norge - med pakningsvedlegg på norsk. Kosttilskudd med vitaminer i doser høyere enn det norske myndigheter har satt som døgndose, regnes som legemidler.

Derfor ble kost- og vitamintilskudd rammet av innstrammingene.

- Vitaminene reguleres fra nå som næringsmidler og kan dermed privatimporters. Dette viser at det nytter å si fra. Vi er veldig fornøyd med måten departementet har håndtert dette på, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Vitaminer og mineraltilskudd som inneholder mer enn tillatt døgndose i Norge vil nå ikke lenger automatisk klassifiseres som legemidler.

Stort engasjement Det skapte stort engasjement da import av vitaminer ble stanset, flere har protestert.

- Allerede i Stortingsbehandlingen påpekte vi at disse reglene må vurderes, spesielt med tanke på grenseverdiene for hva som skal være et legemiddel. Derfor fikk vi vedtatt at den norske praksisen skulle gjennomgås, sier Stensland.

Han forteller at det har vært en storm av personer som har tatt kontakt med ham etter at import av vitaminer ble forbudt. Det har også vært demonstrasjon foran Stortinget.

- Noen av oss så at dette kunne bli et problem. Det har vi nå løst.

- Den massive responsen gjør jo et inntrykk, sier Stensland.

Nå har departementet bestemt seg for å oppheve klassifiseringen av vitaminer som legemidler. Legemiddelklassifiseringsforskriften endres i dag, mandag.

- Vær forsiktig For homøopatiske legemidler blir det ingen endring.

- En av forutsetningene er at produktene ikke kommer med medisinske påstander, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Han understreker at folk fortsatt må være forsiktige med hva de handler.

- Spesielt de som har en alvorlig sykdom og bruker flere medisiner, må alltid ta opp bruk av kosttilskudd med legen sin. Kosttilskudd kan forstyrre virkningen av legemidler, sier Madsen.

Legemiddelverket var klar over at innstrammingene også ville ramme import av vitaminer. Den politiske beslutningen som nå er tatt, lever Madsen likevel fint med.

- Først og fremst er vi ute etter å stanse import av legemidler, doping, smertestillende, potensmidler og antibiotika - midler hvor risikoen er ganske høy. Ved vitaminpreparater er ikke risikoen like stor, sier Madsen.

Ulovlige legemidler Formålet med innstrammingen som først ble foretatt, var å stanse import av ulovlige og falske legemidler. Undersøkelser Legemiddelverket har utført, viser at 62 prosent av legemidlene som tilbys på nett, er falske.

- Selv om det nå blir lettelse på bestemmelse, vil vi oppfordre folk til å være forsiktige. Kjøper du produkter fra utlandet, kan du aldri være helt sikker på hva du får. Vi vet at det finnes mange falske produkter og produkter som ikke inneholder det som står oppgitt på pakningsvedlegget, sier Madsen i Legemiddelverket.

- Folk må være bevisste. Falske produkter kan være en risiko for helsa, sier Sveinung Stensland.

- Forbrukerne må være oppmerksomme på at det er et omfattende salg av falske og dårlige produkter på Internett. Mange av disse produseres i Asia. Bak dette står det organiserte kriminelle nettverk, sier Stensland.

Han understreker at enkelte vitaminer kan være skadelige ved inntak i for høye doser. Det er særlig fettløselige vitaminer som vitamin A og D det er knyttet en viss helserisiko til ved bruk i høye doser.

Pass på: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier du fortsatt må være forsiktig når du handler kosttilskudd på nett.
Pass på: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier du fortsatt må være forsiktig når du handler kosttilskudd på nett. Vis mer