Fritt fram for voldtekt

Norske menn som vil voldta, kan trygt gjøre det. Hvis de sørger for at det ikke finnes vitner, er de nesten garantert å slippe unna: Bare en halv prosent av mennene som begår voldtekt eller seksuelle overgrep mot kvinner, blir dømt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tallet er basert på statistikk for hele 90-tallet fra Statistisk Sentralbyrå. Krisesentersekretariatet anslår at antall voldtekter hvert år er omtrent 9000. Men kvinner vegrer seg for å anmelde voldtekt og overgrep: I snitt hvert år ble bare 413 av voldtektene anmeldt.

Av disse 413 årlige anmeldelsene førte gjennomsnittelig 48 saker til at voldtektsmannen ble dømt.

Et raskt regnestykke viser at 48 dommer av antatt 9000 voldtekter, viser at 0,53 prosent av overgriperne dømmes.

- Det er fritt frem for voldtekt, bekrefter daglig leder Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet.

- Sørg for at det ikke finnes vitner til overgrepet. Sæd er jo ikke lenger noe bevis på voldtekt. En kvinne fikk store blåmerker under voldtekten, men gjerningsmannen sa bare at de hadde hatt heftig sex. På voldtektssentrene er det tilfeldig om gode bevis blir sikret. Det som gir grunnlag for at gjerningsmannen blir dømt, er at kvinnen sliter med store senskader og traumer. Domstolen mener at det tyder på at noe har skjedd, forklarer Smaadahl.

- Kvinner har ikke rettssikkerhet. Samfunnet sier fremdeles at kvinnen er fristerinnen og at hun har seg selv å takke, det ses på som et privat anliggende mellom kvinnen og mannen, sier hun, og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer