Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fritt fram når sjefen er forelsket

En sjef som var anmeldt for sex-trakassering mot sekretæren sin, ble frikjent. Dommeren vektla at mannen hadde erklært at han var forelsket!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roma: Dommen har utløst en voldsom debatt i Italia. Kvinnen, som ble sjukemeldt på grunn av stress, får ikke engang sjukepenger, fordi hun ikke lenger har noen legitim grunn for fraværet. Kritikere mener dommen i Comols nord for Milano er et skritt videre i en kampanje mot kvinner.

I februar slo en annen domstol fast at kvinner i jeans ikke kan voldtas «fordi trange jeans ikke kan tas av uten samarbeid fra kvinnen»,

Overgrep

Kvinnen, en 34 år gammel sekretær i et mekanisk firma i distriktet Comasco, anmeldte i fjor arbeidsgiveren for seksuelle overgrep. Overgrepene spente fra kyss og omfavnelser til berøring og seksuelt ladede bemerkninger.

Som sekretær delte hun kontor med arbeidsgiveren, men måtte sjukemelde seg på grunn av depresjonen etter seks måneder. Hun måtte overvinne skam og skyldfølelse før hun henvendte seg til fagforeningene, og bestemte seg for å anmelde mannen.

Som bevismateriale leverte hun til politiet et lydbåndopptak av det seksuelle innholdet i arbeidsgiverens tilnærminger. Men nettopp lydbåndet rammet i stedet kvinnen selv som den rene bumerang. Mellom et uanstendig forslag og det neste, erklærte mannen seg nemlig vilt forelsket i kvinnen. Og dette var nok for dommeren Vittorio Anghileri til å avvise hele saken.

«Forelsket»

Dersom det ikke finnes vitner til overgrepene, og kvinnen ikke har fysiske merker som beviser voldsbruk, kan man ikke snakke om seksuell trakassering. Det dreide seg bare om en forelsket mann som forsøker å få napp, skriver Anghileri i sin begrunnelse for å henlegge saken.

Dermed sparer arbeidsgiveren alle utgifter i forbindelse med kvinnens sjukmelding.Dommen fra Como blir møtt med vantro blant italienske jurister og feminister.

- Beslutningen er helt utrolig og kan komme til å skape en farlig presedens. Heretter er det nok å erklære seg vilt forelsket for å bli frikjent fra anklagen om seksuell trakassering, sier kvinnens advokat, Grazia Villa, som vil bringe saken inn for en høyere domstol.