Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fritt fram på nettet

Mandag begynner rettssaken mot de tre nynazistene som er tiltalt for drapet på Benjamin Hermansen, men fortsatt er det fritt fram for nynazister å spre propaganda på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasismeparagrafen gjør det ulovlig å spre rasistisk propaganda, også på internett. Men så lenge ytringene er plassert på en utenlandsk server, er det ikke straffbart i Norge, det konkluderer en arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet.

- Vi må finne en metode for å få dette til å bli straffbart, sier informasjonsleder Øystein Pedersen i Antirasistisk senter, som sammen med tidsskriftet Monitor i dag la fram en rapport om det høyreekstreme miljøet i Norge.

Antirasistisk senter og Monitor krever også større bruk av varetekt etter rasistisk vold. Noen av dem som nå er tiltalt for drapet på Benjamin Hermansen ble siktet for å ha knivstikket en pakistansk mann i desember for ett år siden. Én måned seinere knivstakk og drepte de Benjamin.

200 aktive nynazister i Norge

- Norske nynazister utgjør likevel ingen trussel i dagens Norge. De er ingen trussel mot stabiliteten i samfunnet. Trusselen er at de har vist at de har vilje til å skade andre mennesker, sier redaktør av Monitor Tor Bach.

Overvåkingspolitiet mener det finnes om lag 150 nynazister i Norge, Bach sier han tror det er opp mot 200 aktive nynazister. Disse holder til på Østlandet, ned langs kysten via Sørlandet og opp til Bergen. Informasjonen Monitor har samlet inn, er basert på spaning og avisutklipp. Han forteller også at de har tatt bilder med skjult kamera.

- Har dere hatt folk inne i miljøet?

- Det nettverket Monitor er en del av, har vært inne i miljøet. Jeg vil ikke si noe om vi er inne nå, sier Bach.

Ifølge Monitor er en rekke fremtredene nynazister dømt for drapsforsøk, bankran, overfall, brudd på våpenlovgivningen, biltyverier, vold og trusler. Rapporten til Antirasistisk senter og Monitor inneholder en liste over forbrytelser begått av nynazister så langt i år.

- Jeg frykter at vi blir nødt til å oppdatere denne med flere voldshandlinger ved årets slutt, sier Bach.

- Gammelnazistene største trusselen

Tor Bach sier det finnes to typer høyreekstreme i Norge:

  • «Grinebiterne»: Dette er hovedsakelig eldre menn, som tror at kriminelle problemer og arbeidsløshet forsvinner dersom utlendingene blir sendt ut av Norge.
  • Militante nynazister: De åpne nynazistene. Stort sett gutter fra 18-27 år. De fleste er tungt kriminelt belastet og ekstremt voldsfiksert. De militante nynazistene er ofte uniformert.

Bach mener at gammelnazistene utgjør den største trusselen.

- De militante lar seg lett arrestere når de har gjort noe galt. Gammelnazistene er en større trussel mot samfunnet vårt. De ønsker å hindre oss i å lære av vår egen historie, mener Bach.

Lokker med fester

Selv om mange av de største lederskikkelsene i nazimiljøet sitter fengslet, dukker det stadig opp nye ansikter i miljøet. Nynazistene forsøker å rekruttere unge mennesker ved å lokke med fest og fyll.

- Nynazistene forsøker å dra med seg ungdom på fester ved å lokke med billig øl og «mye moro». På fyllefestene blir ungdommen servert «hvit makt»-musikk og nazirop, forteller Bach.

Club 22 er en «fritidsklubb» for norske nazister. Tallet 22 står for BB, og klubbhuset på Eidsvoll ble opprettet av Bootboys.

Drapet på Benjamin

Mandag starter rettssaken mot Joe Erling Jahr (20), Ole Nicolai Kvisler (22) og Veronica Andreassen (18) som står tiltalt for drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia 26. januar i år.

Det er satt av ti dager til rettsforhandlinger, og det er ventet en enorm pågang både fra presse og publikum. Sikkerhetstiltakene rundt rettssaken vil være strenge.

- Jeg tror nynazistene vil holde en lav profil. De vil nok ikke bli satt i bås med drapsmenn. Dessuten vil de ikke møte opp for å støtte to av de tiltalte som har blitt frosset ut av miljøet, tror Bach. Vigrid

Ledes av Tore Wilhelm Tvedt, gir ut eget blad og har en internettside. Det indre livet i gruppa er sektpreget og de utøver en rekke odinistiske ritualer. Den 50 personer store gruppa er den naziorganisasjonen som går lengst i sin jødehets.Norsk Hedensk Front

Ledes av Varg «Greven» Vikernes som styrer alt fra sin fengselscelle i Trondheim. Gruppa tar til orde for å drepe alle funksjonshemmede og homofile. Trolig få medlemmer, men Vikernes har opprettet flere underavdelinger i flere europeiske land.Norsk Nasjonalsosialistiske Bevegelse

Tidligere Zorn 88 ledes av Erik Rune Hansen, gir ut bladet Gjallarhorn og har egen internettside. Av de 50 medlemmene er trolig flere eldre folk som henger igjen fra 70-åras Norsk Front.VARG (Vern Av Rikets Grenser)

Ledes av Per Øyvind Monge og Roger Johan Bruun og gir ut bladet VARG. Monge eier Club 22 og VARG driver stort salg av «hvit makt»-musikk fra sin base på Øvre Romerike.Odins Folk

Ledes av Johnny E. Olsen og har egen side på internett. Består kun av en liten klikk rundt dobbeltdrapsdømte Olsen.

Kilde: Monitor og Antirasistisk senter

FRITT:Så lenge nazistene bruker utenlandske servere, går de fri av rasismeparagrafenFoto: SCANPIX
OFFER:Benjamin Hermansen ble drept 26. januar i år. Foto: ROBERT EIK

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!