Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fritt frem for identitetstyver

I Balsfjord kommune kan hvem som helst bestille sensitive personopplysninger om sykemeldte bønder.

REAGERER: Bøndene Kurt Klaussen og May Doris Håkonsen reagerer på at hvem som helst kan bestille postlister fra Balsfjord kommune som inneholder sensitive personopplysninger om dem. Foto: Lill-Karin Nyland/ Nye Troms
REAGERER: Bøndene Kurt Klaussen og May Doris Håkonsen reagerer på at hvem som helst kan bestille postlister fra Balsfjord kommune som inneholder sensitive personopplysninger om dem. Foto: Lill-Karin Nyland/ Nye Troms Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når bønder i Balsfjord kommune ønsker å få refundert penger etter en sykemelding, må de sende kommunen en refusjonssøknad med fødsels- og personnummer, kontonummer, varligheten av sykemeldingen, samt sin signatur.

Denne informasjonen har så blitt lagt ut helt usensurert blant kommunens elektroniske postjournaler - tilgjengelig for alle.

Fikk opplysninger om kollega Bonde Kurt Klaussen ble oppmerksom på fenomenet etter at han selv hadde vært sykemeldt en periode.

Han ble nysgjerrig på hvor mange opplysninger som journalene faktisk inneholdt, og bestemte seg for å bestille refusjonssøknaden til sin sykemeldte kollega, May Doris Håkonsen.

Opplysningene han fikk var overraskende personlige, forteller han.

- Jeg fikk refusjonssøknaden, som inneholdt fødsels- og personnummer, et kontonummer og signaturen hennes. I tillegg fikk jeg selve sykemeldingen hennes og en oversikt over alle tidligere ganger hun har vært sykemeldt, sier Klaussen til Dagbladet.

Han fikk også fødsels- og personnummeret til to avløsere, som skulle hjelpe til med gårdsdrifta for Håkonsen mens hun var syk.

- Jeg bestilte dokumentet fra postlista rett og slett for å se hvordan systemet fungerte. Konklusjonen er at det ikke fungerer i det hele tatt, sier Klaussen til avisa Nye Troms, som først omtalte saken.

- Krenkende Håkonsen reagerte med både sjokk og vantro da Klaussen gjorde henne oppmerksom på dette.

- Jeg var ikke klar over at han kunne bestille så mange opplysninger om meg. Tenk hvor enkelt det vil være å begå identitetstyverier når informasjonen er så lett tilgjengelig, sier Håkonsen til Dagbladet.

- I tillegg oppleves det hele som krenkende. At jeg er sykemeldt er en privatsak og ikke noe hvem som helst bør kunne få opplysninger om, legger hun til.

Reaksjoner Håkonsen forteller at det er mange som har reagert på systemet.

- I nabokommunene legges ikke så sensitive opplysninger ut i postlistene. Vi forstår ikke hvorfor Balsfjord kommune gjør det, sier Halvorsen til Dagbladet.

Avisa Nye Troms skriver i dag at de har testet systemet i Balsfjord. Ved å bestille et dokument fra februar, fikk også de tilsendt søknaden hvor det står opplyst både fødselsnummer og bankkontonummer. Nabokommunene Bardu og Målselv har fjernet bondens navn ved søknad om refusjon i sine postlister. 

En stående buffet for identitetstyveri Balsfjord kommune har brutt loven når de har offentliggjort så mange sensitive opplysninger om kommunens bønder, mener informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

- Praksisen bryter med personopplysningsloven. Fødselsnummer skal ikke legges ut på internett. Det samme gjelder signaturer og kontonummer, sier Skåra til Dagbladet.

Det er normalt at kommuner har elektroniske postjournaler som inneholder sensitive personopplysninger, men det er viktig at disse ikke er tilgjengelig for hvem som helst på internett, ifølge Skåra.

- Slik situasjonen har vært fram til nå har Balsfjord kommune tilbudt en stående buffet til identitetstyver, sier han.

Han legger til at han forventer at kommunen nå går igjennom sine rutiner og sender Datatilsynet en avviksmelding.   

En beklagelig glipp Ordfører i Balsfjord kommune, Gunda Johansen omtaler praksisen som en beklagelig glipp.

- Jeg er ikke bekvem med at vi har hatt så dårlig internkontroll, men der det er mennesker kan det skje menneskelige svikt, sier ordføreren til Dagbladet.

Hun forteller at administrasjonen i kommunen ble gjort oppmerksom på problemet like før helgen, og at de nå er i gang med å rydde opp i problemet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!