Fritt frem for rovfiske

Norsk kystvakt går på sparebluss, mens rovfiskere plyndrer matfatet i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet.no): Fisk for minst en milliard kroner omsettes svart hvert eneste år. Torsken blir fisket utenom kvote, lastet fra trålere til lasteskip i åpent hav, og siden fraktet til kontinentet. Uttaket av fisk blir ikke registrert og rovfiskerne sitter igjen med enorm fortjeneste. Hver fjerde torsk som tas i Barentshavet er nå ulovlig fanget. NRK Brennpunkt viste kveld hvordan norske og russiske selskaper samarbeider: Gamle norske trålere som er tatt ut av fiske, har fått russiske navn og er leid ut til russisk-registrerte selskaper.

Svart fisk

Norsk kystvakt har arrestert 60 russiske båter de siste 5 åra. En rekke av disse er eid eller drevet i samarbeid med norske selskaper. Ifølge Kystvakta er båter med norske eier-og driftsinteresser over-representert når det gjelder arestasjoner etter ulovlig fiske. Fiskeridirektoratet har iverksatt undersøkelser knyttet til eierforhold og drift.

- Dette er internasjonal «business», eierne kan sitte hvor som helst i verden og styre aktiviteten, sier Tor Glistrup i direktoratet.

- Omlastningen av «svart fisk» har stort omfang og foregår i «Gråsonen», ved Bjørnøya og i vernesonen ved Svalbard, sier Steve Olsen, sjef for kystvaktskvadron Nord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.