Fritt frem for rovfiske

Norsk kystvakt går på sparebluss, mens rovfiskere plyndrer matfatet i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet.no): Fisk for minst en milliard kroner omsettes svart hvert eneste år. Torsken blir fisket utenom kvote, lastet fra trålere til lasteskip i åpent hav, og siden fraktet til kontinentet. Uttaket av fisk blir ikke registrert og rovfiskerne sitter igjen med enorm fortjeneste. Hver fjerde torsk som tas i Barentshavet er nå ulovlig fanget. NRK Brennpunkt viste kveld hvordan norske og russiske selskaper samarbeider: Gamle norske trålere som er tatt ut av fiske, har fått russiske navn og er leid ut til russisk-registrerte selskaper.

Svart fisk

Norsk kystvakt har arrestert 60 russiske båter de siste 5 åra. En rekke av disse er eid eller drevet i samarbeid med norske selskaper. Ifølge Kystvakta er båter med norske eier-og driftsinteresser over-representert når det gjelder arestasjoner etter ulovlig fiske. Fiskeridirektoratet har iverksatt undersøkelser knyttet til eierforhold og drift.

- Dette er internasjonal «business», eierne kan sitte hvor som helst i verden og styre aktiviteten, sier Tor Glistrup i direktoratet.

- Omlastningen av «svart fisk» har stort omfang og foregår i «Gråsonen», ved Bjørnøya og i vernesonen ved Svalbard, sier Steve Olsen, sjef for kystvaktskvadron Nord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer