Fritt narkosalg i lovløst fengsel

TRØGSTAD (Dagbladet): Det er lovløse tilstander i Trøgstad kretsfengsel. Narkotika omsettes tilnærmet fritt. Anstalten som skulle være et fengsel for «lettere» klientell, er nærmest blitt et soningseldorado for hardbarka kriminelle, sedelighetsforbrytere, narkotikalangere og misbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangevokterne mener fengselsmiljøet går på helsa løs.

En soningsfange kom på kant med andre innsatte. Mannen ble truet, deretter kastet de ham over fengselsgjerdet. Den fortvilte fangen reiste rett til et nærliggende lensmannskontor og meldte seg for politiet.

Dette er virkeligheten i Trøgstad kretsfengsel. Narkotika florerer. Sedelighetsforbrytere og andre grove kriminelle er plassert i fengslet, som egentlig skulle være en halvt åpen anstalt for «lettere» kriminelle.

På helsa løs

Det er med tungt hjerte tillitsmann Rolf Skaugen slår alarm. Han er glad i og lojal mot arbeidsplassen sin. Som de fleste andre i fengselstjenesten er Skaugen lite glad for det han kaller negativ publisitet.
Men nå er begeret fullt for fengselsbetjentene ved Trøgstad kretsfengsel. De mener forholdene i den åpne anstalten går på helsa løs for både ansatte og innsatte.

- Situasjonen er direkte uholdbar. Vi føler at grensen for lengst er nådd for hva vi kan leve med, sier Skaugen til Dagbladet.

Sex-forbrytere

Tillitsmannen velger å tro at Justisdepartementet ikke er klar over hvilke forhold som råder i fengslet.

Da Trøgstad kretsfengsel ble åpnet, var et av vilkårene at sedelighetsforbrytere og «tunge» kriminelle ikke skulle sone der.

Nærmeste nabo til fengslet er en barneskole og en barnehage. De ansatte i fengslet har eksempler på at en innsatt som var dømt til en lengre straff for å ha begått overgrep mot barn, har vært blant de fangene som har kunnet bevege seg fritt utenfor fengselsgjerdet.

- Vi har opplevd at narkotika som er blitt forsøkt kastet inn i fengslet over gjerdet, er blitt liggende på utsiden av hovedgjerdet. Hva hadde skjedd dersom et lite barn hadde funnet narkotikaen? Hva om narkotikaen hadde vært gjemt i fargerike piller?

Tomme ord

Mens de ansatte stipulerer at om lag 50 prosent av de innsatte bruker narkotika, har ledelsen tidligere uttalt til lokalavisa Øvre Smaalenene at opptil 80 prosent av de innsatte er misbrukere.
Rolf Skaugen frykter at politikernes fagre tale om målsetninger for kriminal- omsorgen ikke er annet enn floskler og tomme ord.

- Hvordan skal vi i fengslet ha muligheter for å hjelpe og veilede innsatte, når arbeidsforholdene er slik at vi har mer enn nok med å holde hodet over vannet?

- Fordi det ikke finnes økonomiske midler, er det blitt en vane å bryte fengselsinstruksen i Trøgstad kretsfengsel. Vi ansatte har ikke tid til å gjøre jobben vår.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har flere ganger tatt opp problemene i kretsfengslet med ledelsen.

Vil ha løsninger

- Vi har foreslått løsninger på problemene, uten å bli tatt på alvor. Man kan undres hva som må til for at ledelsen skal forstå at de må ta problemene på alvor. Må de se et lik? Vi føler at vi har vært lojale lenge nok, skriver Rolf Skaugen i brevet som er sendt Justisdepartementet.
Det er ikke bare de ansatte som reagerer over forholdene i Trøgstad kretsfengsel.

- Foreldre til innsatte har både muntlig og i brevs form tatt kontakt og gitt til kjenne at de er bekymret over hvilke forhold deres kjære soner under. Også innsatte i fengslet har reagert, de stiller spørsmål om det ikke får konsekvenser når andre innsatte bryter reglene ved anstalten, sier Rolf Skaugen til Dagbladet.