Fritt ord mot terror

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det ble i går skrevet pressehistorie i Sverige. Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen og Svenska Dagbladet publiserte samme reportasje om det nynazistiske miljøet i landet. Den avsluttes med navn og bilder av 61 menn og én kvinne. De har alle begått forbrytelser som truer selve landets rettssystem, eller de har oppfordret til slike forbrytelser.
  • Så vel det svenske demokratiet som den svenske rettsstaten står overfor en alvorlig trussel. Den siste tida er en fagforeningsaktivist blitt myrdet, bilbomber er blitt brukt mot et journalistektepar og mot en politimann, og i Malexander er to polititjenestemenn drept. I tillegg kommer en serie trakasseringer og voldshandlinger mot jøder, mennesker med annen hudfarge og homoseksuelle.
  • Politi, statsadvokater, politikere og vitner har opplevd trusler og trakassering av seg selv og sin familie. Politimenn er blitt skremt til å overse forbrytelser, statsadvokater til å henlegge saker - og vitner har trukket vitnemål tilbake. At reportasjen publiseres uten byline, understreker alvoret: Den som offentlig går ut mot Sveriges nye terrorister, risikerer liv og helse. Men når rettssamfunnets tjenere vakler, gjenstår bare det frie ordet og den undersøkende journalistikken som garantist for rettssikkerheten
  • Det finnes omkring 300 medlemmer i nazistiske nettverk og tilknyttede mc-gjenger. Av de 62 som får bildet offentliggjort, er 54 mellom 19 og 30 år. Nordmannen Erik Nilsen, mer kjent som Erik Blücher, er med sine 46 år den eldste. Man kan diskutere om det virkelig dreier seg om nazister, mistilpasset ungdom eller ungdomsopprør som ytrer seg gjennom hat og desperasjon.
  • På lang sikt kan den diskusjonen hjelpe oss å finne botemidlene mot den samfunnstrusselen ungdommene representerer. Men deres handlinger må tas på alvor uansett hva som ligger bak, og møtes med det virkemidlet som er demokratiets styrke: informasjon. Derfor understreker de svenske avisene at gårsdagens publisering ikke er noen engangsforeteelse. Forsvaret for det åpne samfunn går som en rød tråd gjennom pressehistorien. Den ble bekreftet i gårsdagens svenske aviser.