Fritt ord på museum

Fritt Ord og Nasjonalmuseet har inngått en allianse som gir grunn til bekymring, skriver Erling Ramnefjell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fritt Ord skal være ytringsfrihetens fremste fanebærer i vårt land. I vedtektene heter det bl.a. at institusjonens «fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord». Det er så flott at man nesten kjenner følelsen av «hornmusikk i brystet», som avdøde Jan P. Syse en gang beskrev en sinnstilstand det er verdt å strekke seg etter. Men det Fritt Ord-styremedlem Christian Bjelland bidrar til ved Nasjonalmuseet, hvor Fritt Ord inntil i fjor hadde en plass i valgorganet som utnevner styret, fortjener ingen trompetfanfarer. I stedet har det med god grunn utløst alarmklokker.

Investoren Christian Bjelland er styreleder i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Hans forretningsvirksomhet og posisjon som kunstsamler antas å være hans kvalifikasjoner for vervet. Hva som kvalifiserer ham for en styreplass i Fritt Ord er mindre åpenbart. Det vi forbinder med hans families fordums hermetikkfabrikk er slagordet «Ikke noe snikksnakk, Bjellands hermetikk, takk». Som styreleder for Nasjonalmuseet er Bjelland i ferd med å gjøre taushet og innsnevring av ytringsfrihet til kjennemerke både for seg og institusjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer