- Fritt Ord-prisen er blitt en mobbepris

Sier LLH-lederen. Francis Sejersted buet ut på Plata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg skulle sagt at Fritt Ord har blod på hendene. At de dytter unge homofile til selvmord. At Nina Karin Monsen har psykotiske trekk. Men jeg skal ikke legge debatten på det nivået, sa Karen Pinholt, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) til Dagbladet under foreningens markering på Plata i Oslo.

Det hun imidlertid ville si, var:

- Monsen viser samme mot som mobberne i skolen. Fritt Ord-prisen er blitt en mobbepris - og styret må trekke seg for å vise alvoret.

Full beredskap
Politiet var i full beredskap foran det de fryktet ville bli omfattende opptøyer etter at blant andre partiet Rødt og Blitz-miljøet hadde varslet markering på operataket under en seremoni foran den omstridte tildelingen av prisen.

Det er bare gitt tillatelse til LLH-markeringen på Plata; hele Operaen, inkludert taket, er satt bort til prisutdelingen.

Rødt hadde tenkt å overrekke Monsen en «tidsmaskin» for å markere hvor gammeldagse de synes filosofen og homoekteskaps-
motstandernes synspunkter er - men kom seg ikke over politisperringene.

MARKERING: Demonstranter fra Rødt var iført masker med personer de anser som «mørkemenn» - blant dem Osama bin Laden, paven og Sarah Palin. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
MARKERING: Demonstranter fra Rødt var iført masker med personer de anser som «mørkemenn» - blant dem Osama bin Laden, paven og Sarah Palin. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

- Det var litt kjedelig. De sa det var fordi vi ikke skulle forstyrre, men det hadde vi ikke tenkt å gjøre, heller. Nå vil vi være med på resten av markeringen, og prøve å få overrakt tidsmaskinen til Monsen på en annen måte. Enten ved å kontakte henne direkte, eller ved å sende den i posten, sier Åsmund Løvdal fra Rød Ungdom til Dagbladet.

Buet ut
Fritt Ords styreleder Francis Sejersted sier han er overrasket over oppstyret tildelingen av prisen til Nina Karin Monsen har vakt.

- Jeg hadde ikke forventet at tildelingen skulle bli så kontroversiell. Jeg har aldri opplevd maken - ikke engang i perioden i Nobelkomiteen, sier Sejersted - som ble buet ut av demonstrantene på Plata etter innlegget sitt - til Dagbladet.

- Jeg har lyttet med interesse til synspunktene deres. De viser at dette er en viktig og bred debatt som er eksistensialistisk for mange. Derfor er det en fordel med tydelige ytringer. Og jeg hører med glede på dette. Kanskje vi vil ta med oss dette videre, og jeg håper dere også respekterer de andres rett til å debattere dette, sa Sejersted - før han altså ble buet ut.

- Nå må jeg dessverre gå og dele ut prisen og har dessverre ikke tid til en bred debatt nå, sa Sejersted, som mottok 4000 underskrifter fra demonstrantene.

SPARKET FRA SEG: Homseikonet Kim Friele satte ikke bladet for munnen under sitt innlegg på Plata. MMS-foto: GUNNAR THORENFELDT
SPARKET FRA SEG: Homseikonet Kim Friele satte ikke bladet for munnen under sitt innlegg på Plata. MMS-foto: GUNNAR THORENFELDT Vis mer

- Lar oss ikke pisse på
Kim Friele har varslet at hun vil levere tilbake sin Fritt Ord-pris etter tildelingen til Monsen. Som ventet sparket hun friskt fra seg på Plata.

- Vi vet jo at Monsen verken har fått prisen på grunn av dialekten eller utseendet sitt. Når Francis sier vi må tåle dette, tenker jeg at det er intellektuell onani - hvem må tåle dette? Fritt Ord-komiteen? Francis? Det er ikke dem dette er et overgrep mot, sa Friele til demonstrantene.

- Jeg er 150 prosent for ekteskapsloven. Jeg og samboeren har valgt å inngå partnerskap selv om vi verken har planer om å adoptere eller bli inseminsert. Vi er for retten til å drive ordkrig mot ekteskapsloven - men uten sjikane og hets. Vi vil ikke la oss pisse på, sa Friele.

Ved 19.50-tida var Fritt Ord-seremonien operataket over - og alt hadde til da foregått rolig, ifølge Oslo-politiet.

- Vi har ikke registrert noen tildragelser, og ingen er pågrepet, sier operasjonsleder Bjørn Ølstad til Dagbladet.

ENGASJEMENT: Flere hundre demonstranter hadde møtt fram på Plata ved Oslo S for å delta i motstandsmarkeringen mot tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
ENGASJEMENT: Flere hundre demonstranter hadde møtt fram på Plata ved Oslo S for å delta i motstandsmarkeringen mot tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer
VANSKELIG OPPGAVE: Fritt Ords styreleder Francis Sejersted hadde en stri tørn med å overbevise demonstrantene på Plata i forkant av pristildelingen i Operaen. MMS-foto: GUNNAR THORENFELDT/DAGBLADET
VANSKELIG OPPGAVE: Fritt Ords styreleder Francis Sejersted hadde en stri tørn med å overbevise demonstrantene på Plata i forkant av pristildelingen i Operaen. MMS-foto: GUNNAR THORENFELDT/DAGBLADET Vis mer