Fritt Ord-vinner publiserer Muhammed-karikatur

- Jeg syntes den er morsom, sier Sara Mats Azmeh Rasmussen.

- MORSOM: - Jeg synes tegning er morsom. Jeg ser det mest fra et feministisk perspektiv, sier Sara Mats Azmeh Rasmussen til Dagbladet. 
Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX
- MORSOM: - Jeg synes tegning er morsom. Jeg ser det mest fra et feministisk perspektiv, sier Sara Mats Azmeh Rasmussen til Dagbladet. Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg synes tegningen er morsom. Jeg ser det mest fra et feministisk perspektiv, sier Sara Mats Azmeh Rasmussen til Dagbladet.

I dag meldte NRK at Fritt Ord-prisvinner Sara Mats Azmeh Rasmussen har valgt å publisere en tegning av Muhammed på sin egen blogg.

Såret - Hvis noen blir såret fordi jeg har tegnet profeten, så vil jeg de skal huske at vi annerledestenkende også kan bli såret. Jeg blir såret når jeg ser hvordan kvinner i Afghanistan blir behandlet eller når man fjerner kvinnene og jentene fra Ikea-kataloger i Saudi-Arabia, sier Rasmussen.

Tegningen til Rasmussen viser Muhammed sammen med blant annet to kvinner i burka, et heldekkende klesplagg. «Hvis du ikke liker å bli tegnet, dekk deg til, profet», står det under på arabisk og norsk.

- Nytt perspektiv - Jeg har valgt å gjøre dette for å tilføre debatten et nytt perspektiv. Jeg ønsker å vise at det ikke nødvendigvis bare er islamofobe som vil tegne profeten, men at også liberale med muslimsk bakgrunn kan gjøre det, sier Rasmussen til Dagbladet. 

Hun forteller at tegningen først og fremst er rettet mot muslimer.

SATTE FYR PÅ HIJAB: Sara Azmeh Rasmussen satte fyr på en hijab som en symbolmarkering 8. mars 2009.
Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
SATTE FYR PÅ HIJAB: Sara Azmeh Rasmussen satte fyr på en hijab som en symbolmarkering 8. mars 2009. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Rasmussen, som opprinnelig kommer fra Syria, sier hun ikke lengre er troende muslim.

- Religionskritikk - Men jeg føler meg fortsatt forankret i den muslimske kulturen. Derfor mener jeg at det er viktig at det er en på innsiden som gjør dette. For å vise at det finnes saklige argumenter for retten til religionskritikk, sier Rasmussen.

Hun sier tegningen ikke er laget med et ønske om å øke konflikten — heller dempe den.

- Jeg håper man ser at dette er et forsvar av ytringsfriheten. Og at ytringer ikke bør bli møtt med vold, sier Rasmussen, som nå håper på en saklig debatten.

Ikke redd - Man kan ikke bestemme konsekvensene av en handling på forhånd og man kan ikke styre utviklingen. Men jeg håper og ønsker at dette ikke vil føre til eskalering av konflikten, men heller en større forståelse, sier Rasmussen, som ikke frykter for sin egen sikkerhet.

- Jeg har vært i hardt vær før, og jeg kan leve med den usikkerheten og belastningen dette medfører, sier Rasmussen.

AKSJONERTE MOT ISLAMSK RÅD:: 
Sara Azmeh Rasmussen startet en aksjon i 2011 for frihet for homofile og transepersoner innen islam utenfor lokalene til Islams Råd. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
AKSJONERTE MOT ISLAMSK RÅD:: Sara Azmeh Rasmussen startet en aksjon i 2011 for frihet for homofile og transepersoner innen islam utenfor lokalene til Islams Råd. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX Vis mer
MUSLIMSK BAKGRUNN: - Jeg føler meg fortsatt forankret i den muslimske kulturen. Derfor mener jeg at det er viktig at det er en på innsiden som gjør dette. For å vise at det finnes saklige argumenter for retten til religionskritikk, sier Sara Azmeh Rasmussen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
MUSLIMSK BAKGRUNN: - Jeg føler meg fortsatt forankret i den muslimske kulturen. Derfor mener jeg at det er viktig at det er en på innsiden som gjør dette. For å vise at det finnes saklige argumenter for retten til religionskritikk, sier Sara Azmeh Rasmussen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer