Fritt Ord-vinner ut mot Jan Egeland

- Uegnet som Nupi-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er uhørt at Jan Egeland skal være sjef for Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), når samme mann har stått sentralt i utformingen av politikken det skal forskes på, mener Fritt Ord-prisvinner Terje Tvedt.

Tirsdag kveld, få dager etter at Egeland ble utnevnt til ny sjef for Nupi, mottok Terje Tvedt Fritt Ords pris for 2007.

Tvedt, som er professor ved Senter for utviklingsstudier ved Universitetet i Bergen, benyttet anledningen til å lange ut mot Egeland, skriver Klassekampen.

Tvedt mener valget av Egeland er et eksempel på elitesirkulering i norsk bistandsmiljø. Egeland har vært generalsekretær i Norges Røde Kors, FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp, og siden mars i år spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Som Nupi-direktør skal Egeland forske på temaer han til nå har vært nært knyttet til.

- Hvordan kan forskningen bli troverdig når det skal forskes på den norske utenriks- og bistandspolitikken som den nye direktøren har stått sentralt i å utforme, spurte Tvedt i sin tale da han mottok prisen tirsdag kveld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.