Frittalende og populær

Anna Lindh var en av Sveriges mest populære politikere, og ble regnet som en framtidig statsministerkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Anna Lindh var en av Sveriges mest kjente politikere både i hjemlandet og utenlands. Etter drøyt 20 år i svensk rikspolitikk var hun seilt opp som en sannsynlig kandidat til å etterfølge statsminister Göran Persson.

Lindh ble valgt inn i Riksdagen høsten 1982, 25 år gammel. Sosialdemokratene satset klart på henne, noe plasseringen i regjeringens skatteutvalg viser, skriver Sveriges Radio.

Mellom 1984 og 1990 var hun president i SSU, sosialdemokratenes ungdomsorganisasjon.

Senere ble hun miljøvernminister og i 1998 ble hun utnevnt til utenriksminister. Gjennom Sveriges EU-medlemsskap og at hun var med å lede EU det halvåret Sverige hadde EU-formannsskapet, ble Anna Lindh også et kjent navn internasjonalt. Med åpne og direkte svar ble hun en favoritt for internasjonale journalister.

Det kunne både handle om enkle saker som EU-landene var enige om, som sanksjonene mot Østerrike som hadde et fremmedfiendtlig parti i regjeringen. Men hun var også et modig talerør for tradisjonelle svenske verdier som menneskerettigheter innen EU-systemet.

Hun omtalte George W. Bush en «ensom rytter» i forbindelse med krigen i Irak, kritiserte Italias statsminister Silvio Berlusconi og inntok en tvilende holdning til når Tyrkia skulle få regnes som kandidat til EU-medlemsskap.

Tross en frittalende natur og grundig granskning utenfra, var det ingen som fant noen skandaler eller kontroversielle saker verken i Anna Lindhs private eller politiske liv.

Hnu døde midt i valgkampen før Sverige skal bestemme seg om de skal beholde krona eller gå over til Euro. Lindh var en av ja-sidens viktigste frontfigurer, og det ble sagt at hun var den som kunne snu stemningen fra et nei-overtak til et ja i avstemningen.

Anna Lindh ble født 19. juni 1957 i Stockholm. Hun studerte jus ved universitetet i Uppsala.

GOD TONE: Anna Lindh var en populær minister også internasjonalt. Her sammen med Tony Blair.