Fritz Moen tilbudt million-erstatning

- Nå kan jeg leve!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Endelig! En gledens dag! Nå kan jeg leve, smilte Fritz Moen (62) etter at han torsdag formelt ble frikjent for drapet på Sigrid Heggheim.

Først på agendaen står ny leilighet - og napoleonskake.

Frikjennelsen ble kunngjort i Borgarting lagmannsrett på dagen 27 år etter at den døve og delvis lamme Moen ble pågrepet av politiet for første gang.

Selve seansen var unnagjort på fem minutter - i skarp kontrast til alle årene Moen har sonet for uretten som er begått mot ham.

- Jeg er ikke bitter. Men det har vært grusomt. De tvang meg til å skrive under på papirer og tilstå, sa Moen til et fyldig pressekorps.

Erstatning på vei

På vei inn i rettssalen kunne Moens forsvarer, John Christian Elden, fortelle ham at et erstatningsforskudd på 1 million kroner allerede er blitt betalt ut av staten.

- Så da sender du meg pengene inn på konto? Jeg har nummeret her i lomma, smilte en svært lykkelig Moen.

Pengene skal i første rekke gå til omsorgsleilighet, hvitevarer, nedbetaling av lån og annet nødvendig.

- Og napoleonskake, smilte Moen.

Elden har allerede fått indikasjoner fra statsadvokatene i Trondheim om et erstatningsbeløp i størrelsen 3-5 millioner kroner, i tillegg til erstatning for tapt inntekt og annet.

- Dette er altså et tilbud vi har på bordet. Men det er foreløpig ikke klart hvor mye vi vil kreve i erstatning, sier advokaten.

Stor dag

Frikjennelsen av Moen ble bestemt av Riksadvokaten tidligere i år etter at Høyesterett 14. oktober i fjor bestemte at saken skulle gjenopptas. I utgangspunktet skulle ikke dommen kunngjøres i retten, men det insisterte blant andre Moens mangeårige støttespiller Tore Sandberg på.

- Dette er Fritz' største dag. Det har vært svært viktig for ham at dommen skulle avsies i retten, slik at han også får en ytre, formell bekreftelse på at han har vært utsatt for ett av norsk rettshistories verste justismord, sier Sandberg til NTB.

Allerede Moens forsvarer i rettssaken i 1981, legendariske Olav Hestenes, tok ordet justismord i sin munn, og fikk korreks, da dommen ble avsagt den gang.

- Men det hadde han altså helt rett i. Denne frifinnelsen kan aldri gi Fritz tilbake de 18,5 årene han har sittet i fengsel. Men det er svært viktig for ham at han får denne bekreftelsen, ikke bare på et stykke papir skrevet på kontoret til en dommer, men at det skjer i full offentlighet, sier Sandberg.

Ny gjenopptakelse

Den tidligere journalisten er nå i full gang med å få gjenopptatt den andre saken Moen er dømt for, drapet på 20 år gamle Torunn Finstad i Trondheim i 1977. Dette drapet skjedde ett år etter drapet på Heggheim, men Moen ble først dømt for Torunn-drapet. Samlet fikk Moen 21 år for de to drapene.

- Det kommer en ny begjæring til gjenopptakelseskommisjonen i løpet av de nærmeste måneden om å gjenoppta Torunn Finstad-saken, sier Sandberg.

Både Elden og Sandberg synes det er utrolig at Høyesterett i fjor bare ville gjenoppta Sigrid-saken og ikke Torunn-saken.

- Alle har jo ment at vi har stått overfor en og samme gjerningsmann. Det mener vi også er det klart mest sannsynlige. Det har vært situasjonen helt fram til Høyesterett plutselig kom til at de frifinner Fritz, men at det skal være en annen gjerningsmann i Torunn-drapet. Det er etter min oppfatning ganske søkt, sier Sandberg til NTB.

Hard skyts

Sandberg benyttet sjansen etter frikjennelsen torsdag til å fyre av en rekke salver mot både rettssystemet og påtalemyndigheten for behandlingen av Fritz Moen-saken.

- Hvis vi skulle ha basert oss på politiets etterforskning, så hadde Fritz aldri fått oppleve denne dagen. Jeg kan ikke se at politiet har frembrakt noe annet enn motstand mot gjenopptakelsen, sa Sandberg, som er den som har lett fram bevisene som har fått Moen frikjent.

- Fritz hadde sikkert alibi, det ble funnet annen manns sæd i liket, men likevel bla han dømt, konstaterte Sandberg.

(NTB)

FRIKJENT I DAG: Fritz Moen.