- Fritz Moen tilsto Sigrid-drapet

TROMSØ (Dagbladet): - Fritz Moen (60) tilsto drapet på Sigrid Heggheim for meg to ganger. Det skjedde kort tid etter at drapet fant sted, i september 1976. Dette forteller ei kvinne fra Trondheim i et relativt ferskt politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnen forklarer at Moen og hun bodde på Frelsesarmeens hybelhus ikke langt fra Lerkendal stadion på det aktuelle tidspunktet.

- Jeg ringte også politiet, men ble avvist, fordi jeg ønsket å være anonym, fortsetter kvinnen.

Moen hadde ingen kommentarer til vitneutsagnet. Det var under vitneprovet til politiførstebetjent Hans Vikhals ved Trondheim politidistrikt at opplysningene kvinnen hevder å ha fått av Moen, ble kjent.

Vikhals var siste vitne i Hålogaland lagmannsrett, hvor Moen forsøker å få gjenopptatt de to drapssakene fra Trondheim i 1976 (Sigrid-saken) og 1977 (Torunn Finstad-saken).

Steinansikt

Ifølge Vikhals tilhørte det kvinnelige vitnet i 1976 et belastet rusmiljø i byen. Hun tok altså på nytt kontakt med politiet i forbindelse med Moens forsøk på å få tatt opp igjen de to drapssakene.

Hun var innlagt på psykiatrisk institusjon da hun forklarte seg for ei tid tilbake.

- Kvinnen forklarte seg på en grei og troverdig måte, slik jeg oppfattet henne, fortsatte Vikhals.

Moen er så å si døv. Han kommuniserer ved tegnspråk. Venstre arm er lammet etter ei trafikkulykke på 60-tallet.

I lagmannsretten sitter Moen bakerst i salen, foran publikumsbenkene. 60-åringen, som har sonet over 18 år i fengsel, røper ikke følelser. Han sitter rolig, bare avbrutt av hostekuler som fører til at forhandlingene må stoppe opp. Moen er storrøyker.

Foran Moen sitter to døvetolker som tolker det som blir sagt i rettssalen.

Frykter politiet

Et sentralt spørsmål er hvor mye Moen egentlig husker. Hvor mye er han styrt av politiet og media?

Randi Thelle er avdelingsleder på den institusjonen i Oslo hvor Moen har bodd de siste åra, etter at han slapp ut av fengsel for de to sexmordene.

- Det har lett for å oppstå misforståelser i kommunikasjonen med Fritz, og det er veldig viktig å stille kontrollspørsmål, forklarte hun.

Ifølge Thelle ser Moen veld ig opp til autoriteter.

- Han har en veldig autoritetsfrykt, mente hun.

Et annet sentralt tema er om Moen, etter at han ble arrestert, ville fortelle det politiet ønsket å høre, nettopp på bakgrunn av autoritetsangsten - og om han fikk lagt ordene i munnen.

Moen bommet nemlig begge gangene da han skulle peke ut åstedene i drapssakene.

I retten i går kom det fram at Moen under politiavhørene endret forklaringer, slik at de etter hvert ble såkalt forenlige med de tekniske funnene på åstedene i begge sakene.

Prosedyrene i saken starter i dag.

AUTORITETSFRYKT:Fritz Moen har autoritetsfrykt, og det har lett for å oppstå misforståelser i kommunikasjonen med ham, mener Randi Thelle, som er avdelingsleder på institusjonen der Moen har bodd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer