Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fritzl: - Jeg er redd

Gjemte ansiktet i retten og fortalte om forferdelig barndom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): Det gikk en bølge av overrasket latter gjennom presseteltet utenfor rettsbygningen i St. Pölten klokka 09.32 i dag, da multitiltalte Josef Fritzl (74) ankom rettssalen under innledningen av rettssaken mot ham:

Blå ringperm
Den draps-, voldtekts- og incesttiltalte 74-åringen fra Amstetten aktet slett ikke å vise ansiktet til pressen under sin første offentlige opptreden på nesten et år - og gjemte seg bak en blå ringperm helt til de akkrediterte fotografene var vel ute av rettssalen.

- Jeg er redd, sa han ifølge reportere som sto nær nok til å høre hva han sa på vei inn i salen, mens blitslampene blinket og spørsmål fra salen haglet.

Det er begrenset hva som kommer ut fra salen nå som kameraene er utestengt, men under sin forklaring, som pågår i dag, brast Fritzl i gråt da han ble spurt om sin mor.

Fritzls oppvekst blir viet mye oppmerksomhet under rettssaken, og forsvarets rettspsykiatere har tidligere uttalt at mange av hans personlighetstrekk trolig kan tilskrives en kald barndom med en dominant mor som så på ham som et uhell.

- Jeg hadde en veldig vanskelig barndom. Min mor var 42 da hun fikk meg, og ville ikke ha meg. Hun behandlet meg deretter; jeg ble slått, fortalte 74-åringen i retten, ifølge Sky News.

Nervøs
Ifølge TV 2 Nyhetene, som har hatt plass inne, svarer Fritzl kortfattet og rolig med en mørk stemme, men beveger nervøst på beina når han blir spurt ut av aktor og forsvarer - som ber juryen stenge ute det de har hørt om tiltalte i media.

Det kan bli vanskelig. Aktor Christiane Burkheiser sendte da også rundt en eske med ting som hadde vært i kjelleren. Flere av jurymedlemmene ble bleke i ansiktet etter å ha kjent den kvalmende lukta.

Forsvarer Rudolf Mayer på sin side prøver å tegne et menneskelig bilde av sin klient; blant annet trekker han fram omsorgen Fritzl må ha vist de tre barna som fikk vokse opp ovenpå hos ham og kona Rosemarie.

Nektet drap
Det er på forhånd annonsert at Fritzl vil si seg skyldig i alle tiltalepunktene unntatt mord og muligens slaveri. På denne måten kan han unngå de høyeste straffeutmålingene på 20 år eller livstid.

Som sagt så gjort; på spørsmål om skyld på de respektive tiltalepunktene sa han seg skyldig i voldtekt, incest, frihetsberøvelse og mishandling - men nektet seg skyldig i drapet på sin nyfødte sønn i 1986. Han sa seg også uskyldig i slaveri.

Dagen i dag er avsatt til tiltaleopplesningen fra hoveddommer Andrea Humer samt innsvergingen av juryen - og Fritzls vitnemål.

Det aller meste av det store internasjonale pressekorpset i St. Pölten er utestengt fra rettssalen. Noen få utvalgte får lov til å sitte i salen og bivåne korte deler av prosedyren - men allerede etter at side 8 i tiltalen var lest opp, ble kamerafolkene kastet på dør - og i 12-tida måtte resten av pressekorpset forlate salen. De kommer ikke tilbake før på fredag.

Begrunnelsen fra retten er "privatlivets fred". I stedet for å være til stede i salen vil pressen få en daglig brifing fra rettstalsmann Franz Cutka klokka 16 i presseteltet.

Elleve timers video
Tirsdagen og onsdagen er satt av til hovedvitnet Elisabeth Fritzls vitnemål. Verken hun eller noen av barna hun fikk med faren, vil møte i retten; isteden vil tilhørerne få servert en utmattende elleve timer lang video der den nå 42 år gamle kvinnen forklarer seg om grusomhetene i kjelleren over en periode på 24 år.

Torsdag vil sakkyndige uttale seg, før pressen igjen slipper til i begrenset grad på fredag; da holder aktor Burkheiser og forsvarer Mayer sine sluttprosedyrer - før juryen på åtte trekker seg tilbake for å komme fram til en kjennelse, som så skal diskuteres med de tre fagdommerne.

Til slutt kommer straffeutmålingen, også den ventelig på fredag. Avhengig av juryens kjennelse ventes det at han får en dom på minst 15 år for voldtekt. Mange håper på en maksimumsutmåling for mord - men det er punktet det blir vanskeligst å få ham dømt for, ut fra hans egen nekting samt at tekniske spor ikke finnes.

Dagbladet.no følger saken fra St. Pölten.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 817419243


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media